A forgalomban levő készpénz állománya a februári 14,5 milliárd forint után márciusban további 32,7 milliárddal nőtt - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tegnap közzétett előzetes adataiból. A monetáris bázis éves növekedési indexe 117,7 százalék volt.

A jegybank statisztikai mérlegének főösszege az idei első havi közel 2,4 százalék után a második hónapban további 5,8, márciusban viszont mindössze 1,6 százalékkal mérséklődött. Az MNB egy év alatt így is 21,7 százalékkal lett "karcsúbb".

A jegybank központi kormányzattal szembeni nettó követelése márciusban 167 milliárd forinttal nőtt, miközben a külfölddel szembeni pozíció 69 milliárddal csökkent. Az egyéb monetáris intézményekkel (jellemzően bankok) szembeni nettó tartozás 60,3 milliárddal apadt. A forrástételek közül a bankszámlák átlagállománya februárhoz képest 8,1, a devizaforrásoké 55,4 milliárddal mérséklődött, míg a forintbetéteknél 26,4 milliárd forint volt a növekedés.

Az egyéb monetáris intézmények tulajdonában levő belföldi kibocsátású MNB-kötvények átlagállománya az előző hónaphoz képest 6,4 milliárd forinttal csökkent. (BVJ)

Munkatársunktól