Oroszország levett 14 amerikai céget baromfi-szállítói listájáról, ugyanakkor a többi USA-beli exportőrtől április 15-től ismét vásárol. Az amerikai vásárlásokat egyes tételek szalmonellával, más néven baromfi-influenzával való fertőzöttsége miatt március 10-én fagyasztotta be Oroszország, mellesleg alig néhány órával azután, hogy az USA többek között az orosz acélra is jelentős importvámot vetett ki. Az oroszok nem nevezték meg a feketelistára került vállalatokat.

Az orosz és az amerikai illetékes egészségügyi szervek vizsgálatai során négy amerikai állam baromfiállományában is kimutatták a kórokozót - írja a Rosbusinessconsulting. Ám az importstop óta az amerikai hatóságok nagyobb figyelmet fordítanak a szállítmányok ellenőrzésére, amelyet szigorúbb minőségi elvárások alapján vetnek vizsgálat alá, így hétfőtől sor kerülhetett a többi exportőrrel szembeni tilalom feloldására.

Az érintett négy állam, illetve azok exportőrei adták az orosz baromfivásárlások 20-25 százalékát. Az oroszországi baromfiexport nagy üzlet - mutat rá a Reuters -, 37 amerikai állam érdekelt benne, tavaly együtt több mint egymillió tonna árut szállítottak, 640 millió dollár értékben.

VG-ÖSSZEÁLLÍTÁS