A brit BP társaság vezette nemzetközi konzorcium szerint jövőre megkezdhetik az azeri fővárost, Bakut, valamint a földközi-tengeri török kikötőt, Ceyhant összekötő kőolajvezeték építését. A 2,9 milliárd dolláros beruházást igénylő, 1760 kilométeres csőrendszer átadását 2004-ben tervezik, ám maximális kapacitással (napi egymillió barrel) várhatóan csak 2008-tól üzemel majd - jelentette a Bloomberg.

Ha megvalósul a több mint nyolc éve, főleg gazdaságossági fenntartások miatt vajúdó projekt, akkor a kaszpi-tengeri nyersolaj a túlzsúfolt Boszporusz megkerülésével juthat el a nyugati exportpiacokra. A remélt tranzitbevételek mellett Ankarában emiatt is fokozottan szorgalmazzák a beruházást. Hasonlóképp tesznek Washingtonban is, mivel a jelentős energiaimportra szoruló USA érdekelt a szénhidrogénekben gazdag térség alternatív (Oroszországot és Iránt elkerülő) exportútvonalainak megteremtésében.

A világ harmadik és Európa legnagyobb olajtársaságának számító BP mellett még az olasz ENI, a norvég Statoil, valamint az amerikai Unocal vesz részt a konzorciumban. A brit cég annak a befektetői csoportnak is vezetője, amely 13 milliárd dollárt kíván fordítani három, a Kaszpi-tenger azeri szektorában fekvő olajmező feltárására és kitermelésére.

Ez utóbbiak kőolajtartalékait immár több mint 5 milliárd barrelre becsülik, míg a teljes kaszpi régióét közel 40 milliárdra. Az ígéretes azeri lelőhelyek kiaknázásában való részvétel iránt újabban a legnagyobb orosz olajtársaság, a Lukoil is kifejezett érdeklődést mutat.

VG-ÖSSZEÁLLÍTÁS