Meglehetősen lanyha érdeklődés övezi az idei legnagyobb kelet-európai bankprivatizációt, a román Banca Comerciala Romana (BCR) eladását. A potenciális befektetők a hét végéig jelezhették érdeklődésüket Bukarestben, azonban a pályázatok leadásának határideje előtt egy nappal még csak egy esetleges pályázóról tudtak az illetékesek. A román állami privatizációs ügynökség részéről szombaton ugyanakkor nyilatkoztak, hogy számos külföldi bank érdeklődik a BCR iránt, a jelentkezők számát azonban nem hozták nyilvánosságra.

A hitelintézet állami tulajdonrészének értékesítése pedig az egyik fő eleme a Nemzetközi Valutaalappal és a Világbankkal kötött megállapodásoknak, ráadásul a bank 33 százalékos piaci részesedést mondhat magáénak a román bankrendszer összesített mérlegfőösszege alapján.

Szakértők szerint azonban az ajánlatokat nem verik nagydobra, hiszen azok csak felvernék a pénzintézet árát, ami egyik pályázónak sem áll érdekében. Független elemzők reálisan egymilliárd dollárra értékelték a BCR-t. Az eddigi egyetlen nyilvános érdeklődő a holland ING bankcsoport, amely már most is az ország harmadik legnagyobb pénzintézetét működteti. A hollandok annyit közöltek: lehetséges, hogy pályáznak a Banca Comerciala megszerzéséért.

A BCR-t már a rendszerváltást követően alapították, és tevékenysége elsősorban a pénzügyi szférára koncentrálódott; van brókercége, biztosítója és lízingcége is. Mérlegfőösszege elérte a 3,53 milliárd dollárt, tavaly 146 milliós profitot termelt, és az idén már 160 milliós nyereséget tervez a menedzsment.

VG-ÖSSZEFOGLALÓ