Ausztrália leszállította a téli búza betakarításának 2002/2003. évi várható eredményeit az El Nino időjárási jelenség okozta szárazság elhúzódása miatt - számol be a Financial Times. A világ egyik legnagyobb búzaexportőrének számító Ausztráliában az idén télen 3,5 millióval kevesebb, azaz 20,5 millió tonna búzát fognak betakarítani a korábban becsült 24 milliós rekorddal szemben, s ez ötéves mélypontot jelent az ottani búzatermesztők életében. De elmaradtak a tervezettől a nyári betakarítási eredmények is, 4,8 millió tonnával, azaz 14 százalékkal a januárban tapasztalt rendkívüli forróság és szárazság miatt. Ez egyszersmind azt jelenti, hogy összességében az egész idei gabonatermés elmarad a várttól, 32 millió tonna lesz, 5,2 millióval kevesebb a tavalyinál.

Ezért az ausztrál termelők kevesebb téli búza vetését tervezik; különös aggodalomra ad okot Queensland és New South Wales északi része, ahol a legnagyobb a szárazság. A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint 70-90 százalékos a valószínűsége annak, hogy az idén ismét számolni kell az El Ninóval. Ez a szélsőséges időjárási körülményeket okozó jelenség általában két-hét évente jelentkezik, s rendkívüli forróságot hoz magával a Csendes-óceán térségében. Legutóbb 1997-98-ban lépett színre, s nyomában súlyos árvizek voltak Peruban és Ecuadorban, mindent elpusztító szárazság Ausztráliában, Új-Zélandon, a Fülöp-szigeteken és Indonéziában.

Az ausztrál búzatermés csökkenése miatt várhatóan kisebb lesz a kivitel is 2002/2003-ban, 16,5 millió tonna körüli az egy évvel korábbi 17,23, illetve a korábban jósolt 18,5 millióval szemben. (VG)