A Kárpótlási Jegytulajdonosok Érdekvédelmi Egyesülete (KJÉE) levelet írt László Csaba pénzügyminiszternek, melyben a tagok reményüket fejezik ki a korábbi ígéretek megtartására. Közben megkezdődött egy korábbi beadvány alkotmányossági vizsgálata is.

A KJÉE a pénzügyminiszterhez intézett levelében reményét fejezte ki, hogy a kormányzat megteszi a szükséges lépéseket a kárpótlási jegyek forgalomból történő végleges kivonásának érdekében. László Csaba nyilatkozatai szerint augusztusig elkészül az a program, melynek segítségével két éven belül megoldódik e sajátos értékpapír felhasználása. A kormány - a törvény eredeti céljainak megfelelően - a vagyoni ellenérték nyújtását tartja megoldhatónak, ami állami tulajdonú társaságok részvényeinek, üzletrészeinek szolgáltatását vagy a papírok életjáradékra váltását jelentheti.

Egy korábbi beadvány alapján az Alkotmánybíróság megkezdte az egyesület alkotmányjogi panaszának vizsgálatát. A kérelmező szerint a kárpótlási törvény egyes részei azért alkotmányellenesek, mert a kárpótlási jegy felhasználására nem tartalmaznak határidőt, így bizonytalan az állami kötelezettség teljesítése.

Az egyesület elnöke fizetési meghagyás kibocsátását kérte a bíróságtól, ebben az eljárásban benyújtották a kért hiánypótlást. (VG)

Munkatársunktól