A Magyar Nemzeti Bank (MNB) július 9-ei kamatemelését követően már jó néhány jelentős bank változtatott a kamatain, a többség azonban még kivár, s az emelések mértéke sem mindig éri el az 50 bázispontot. A pénzintézetek egy része csak a betéti kamatait emelte, de hiteloldalon is változások várhatók. A CIB Bank július 18-ától 50 bázisponttal, 11,75 százalékra emelte a legjobb vállalati adósok számára felszámított hitelkamatot (prime rate), ezzel nyilvánvalóvá válik a vállalati hitelkamatok emelése. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a CIB és a Magyar Külkereskedelmi Bank (MKB) hagyományosan erős versenyt folytat ezen a téren, így nem maradhat el az utóbbi változtatása sem.

Az MKB-nál a jövő hét elején döntenek a kamatváltoztatásokról, az azonban bizonyos, hogy augusztus 5-étől a prime rate 50 bázisponttal, 11,75 százalékra nő ? mondta Szabolcs István ügyvezető igazgató a Világgazdaságnak. Forrásoldalon az MKB több kötvénye is automatikusan követi a változásokat, hiszen ezek hozama a Buborhoz kötött. A pénzintézet nem hagyhatja figyelmen kívül az összességében 1 százalékpontos jegybanki kamatemeléseket, ezért teljes körű felülvizsgálatot tart mind a betéti, mind a hitelkamatok terén ? tette hozzá az ügyvezető igazgató.

A Budapest Bank július 15-ével 15-60 bázisponttal emelte a lekötött lakossági forintbetétek kamatát, és a Família betétszámlán is 25 bázisponttal megemelte a kamatot. A pénzintézet nem emelte viszont a prime rate-t. A CIB Bank a már említett prime rate-en felül 25-50 bázisponttal emelte a lekötött vállalati betétekre fizetett kamatot is. Ugyanakkor nem változtatott sem a lakossági betétek, sem a lakossági hitelek kondícióin.

A Citibank július 22-étől többet fizet a lakossági betétekre, a lekötöttek esetében 30-50 bázispontos a növekedés. A Daewoo Banknál 25-50 bázisponttal lettek magasabbak a lakossági lekötött betétek kamatai, és a vállalati betétek esetében is többet fizet a pénzintézet. Az Erste Bank július 11-étől 25-50 bázisponttal emelte meg a magánszemélyek lekötött pénze után fizetett kamatokat. A hiteleknél a pénzintézet nem változtatott.

A Raiffeisen Bank 130 bázisponttal fizet többet július 22-étől a 6 hónapra lekötött lakossági betétek után, ezzel piacvezető. A pénzintézet ugyanis 8 százalék kamatot ad a 100 és 500 ezer forint közötti értékben lekötött betétekre, ennél nagyobb összeg esetében 5 millió forintig 8,5 százalékot fizet. A Raiffeisen Bank július 9-étől 35-60 bázisponttal megemelte a lekötött vállalati betéti kamatokat is. A bank a prime rate-t változatlanul 11 százalékon hagyta.