A tanácskozás fő témái között szerepelt a szénhidrogén-alapú energiahordozók termelői és fogyasztói között esetleg kialakuló feszültségek oldása; a fenntartható növekedéshez alapvetően szükséges kiegyensúlyozott olajárak, stabilizált piacok biztosítása; a növekvő energetikai igények kielégítéséhez szükséges befektetések finanszírozása; az energetika és környezetvédelem; a dialógus ideális formája termelők és fogyasztók között.

A fórum talán legnagyobb érdeklődéssel várt vitaindító előadását Robert Priddle, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) ügyvezető igazgatója tartotta. Néhány érdekes megállapítása közül kiemelte az államtitkár: 2030-ra a világ kétharmaddal több energiát fogyaszt majd, mint ma, és a jelenlegi 70 millió hordó/nap szintről 100 millióra emelkedik a kőolaj napi kitermelése. Kevés új atomerőmű épül, miközben sokat lebontanak - 2010 után csökken az atomenergia felhasználása. Hatalmas beruházásokra lesz szükség azért, hogy a következő 30 évben a világ fogyasztási igénye kielégíthető legyen. Csak az elektromos energia területén 4200 milliárd dollár a valószínűsíthető beruházás összege. Ennek nagy része a magánbefektetőktől jön, akiknek azonban más választása, beruházási lehetősége is van. Ezért megbízható, kockázatmentes megtérülést kívánnak az energetika területén.

Alvaro Silva Calderon, az OPEC főtitkára szavait úgy tolmácsolta Szalay Gábor: míg az OPEC-országok rendelkeznek a világkészletek négyötödével, mai termelésük csak a világtermelés kétötöde. Ez azt jelenti, hogy a világ egyre inkább az OPEC-országokra szorul. Előrejelzés szerint a világ energiafogyasztása 2020-ig évente 2 százalékkal nő.

Obaid bin Szaif al-Nasszeri, az Egyesült Arab Emírségek kőolaj- és ásványi nyersanyagok minisztere azt emelte ki, hogy a globális kőolajpiac motorja Ázsia lesz, amely azonban már ma is erősen függő helyzetben van a Közel-Kelet kőolajától és olajipari termékeitől. A fogadó országok fő kihívása, hogy miként lehet a jövőben összeegyeztetni a nemzetközi olajtársaságok érdekeit, kapcsolatait, s maguk hogy vegyenek részt a beruházásokban és kereskedelemben.

Az Európai Bizottság képviseletében Loyola de Palacio beszélt többek között arról, hogy az Európai Unió a világ második legnagyobb energiafogyasztója, ráadásul a tervezett bővítés következtében a 370 milliós lakosság száma 450 millióra növekszik. Ebben a helyzetben az olajkészletek bővítését, a tárolási szint emelését javasolta. Az EU fejleszteni kívánja energetikai kapcsolatait Oroszországgal, Norvégiával, Algériával és esetleg a Golf Cooperation Councillal.

Az oszakai fórum alapvető üzenete volt - fogalmazott Szalay Gábor -, hogy a világ kiegyensúlyozott és fenntartható fejlődése nem képzelhető el a kőolajtermelők és -fogyasztók egymás iránti kölcsönös bizalmán alapuló korrekt és tisztességes kapcsolat nélkül, és soha nem térhet vissza az a hetvenes években tapasztalt jelenség, hogy kőolajszállításokat politikai fegyverként használják fel a világban. Így érhető el a kőolajárak kiegyensúlyozottsága, a piacok stabilitása és a világ gazdaságának környezetvédelemmel harmonizáló fejlődése.