A blue chipek háza táján nem lesz okuk elkeseredésre a befektetőknek, míg a kisebb-közepes társaságok teljesítménye meglehetősen széles skálán mozog. Röviden így lehetne jellemezni a Budapesti Értéktőzsdén forgó cégek tavalyi eredményével kapcsolatos elemzői várakozásokat. Az elemzők szerint a negyedik negyedévben sem változik a korábbi tendencia, a tőzsdei cégek összprofitja a Mol révén nőhet, hiszen a 2001. évi 1,241 milliárd forintos nettó eredményhez képest ? mely a gázüzlet tetemes vesztesége miatt volt ilyen szerény ? a legpesszimistább várakozások szerint is 54 milliárd forintos profittal zárja a tavalyi évet. Az olajipari társaság nyereségére adott prognózisok továbbra is széles skálán mozognak, az optimistábbak ugyanis 63 milliárd forintra várják a profitot.

A Mol negyedik negyedévi eredményét alapvetően meghatározza az a 100 millió dolláros (24 milliárd forint) céltartalék képzése, melyet még az új középtávú stratégia meghirdetésekor, november 25-én jelentettek be - mutatott rá Trippon Mariann, a CIB elemzője. A gyengülő dollár pozitívan hatott a gázüzletág negyedik negyedéves teljesítményére, s a harmadik negyedévhez képest kismértékű javulás várható a kutatás-termelés szegmensből is, mivel itt az emelkedő olajár hatása erősebb volt és hamarabb is jelentkezett, mint a gyengülő dolláré. A negyedév jó híre a hitelállományon elért, az elemző becslése szerint mintegy 13 milliárd forintos árfolyamnyereség.

Több cégnél is lesznek egyszeri hatások, így például a Matáv esetében a 2003-04 évi leépítésekre elkülönített 8 milliárd forintos tétel a tavalyi eredménykimutatásban jelentkezik - magyarázta Bónis Miklós, az IEB elemzője. A Matávra azonban érezhetően nem hat még a liberalizáció, a pénzügyi veszteség további növekedésére azonban számítanak a szakértők, ami a devizahitelek forintra konvertálásának következménye. A távközlési vállalat tavalyi évét némileg egységesebben ítélik meg az elemzők, 66,5-71 milliárd közé várják a profitot, szemben az előző évi 82,560 milliárddal.

Az OTP esetében stabil növekedésre van kilátás, ami tavaly a jelzáloghitelek felfutásának volt köszönhető - mondta Makray Péter, az Erste Befektetési Rt. elemzője. A pénzintézet negyedik negyedéves eredménye szempontjából kiemelkedő jelentőségűnek tartják egyesek az OTP Slovensko várakozásokat meghaladó, 691 millió koronás (4 milliárd forintos) veszteségét, s bizonytalansági tényezőt jelenthet a céltartalékolás szintje is.

Az Egis üzemi szinten gyengébb eredményt produkál az erős forint miatt, s az elemzők szerint a határidős szerződéseik sem voltak optimálisak. Ennek ellenére a társaság első pénzügyi negyedéve nem lesz rossz. Az értékesítés alakulásában nem számít meglepetésre a CIB elemzője. A belföldi árbevétel várhatóan meghaladja az előző negyedév szintjét, az export árbevétel dollárban számolva az előző negyedév szintje körül várható, a forint dollárhoz viszonyított erősödése nyomán azonban a forintban számított exportárbevétel elmarad a tavalyi utolsó negyedév szintjétől.

A másodvonalbeli társaságok közül a Rába bizonyulhat a leggyengébb láncszemnek, ami nem meglepetés. A cég vezetése már december elején profit-warningot tett közzé, amelynek eredményeként az elemzők mind a futómű, mind pedig az alkatrészüzletág esetében üzemi szinten veszteséggel kalkulálnak, a csoportszintű üzemi veszteség pedig megközelítheti az 1,2 milliárd forintot. A vesztesek táborát növelheti a Nabi is annak ellenére, a társaság január 15-i közleményéből kiderült: a negyedik negyedévben az értékesítés tekintetében pozitív elmozdulás volt tapasztalható a meglepően gyenge harmadik negyedévhez képest. A dollár forinthoz képesti jelentős gyengülése ugyanakkor negatívan érintette a társaságot. Az elemzői prognózisok meglehetősen széles skálán mozognak, 5,9-8 millió dollárra várják az eredményt, szemben az előző évi 8 millióval. A Danubius 2001. évi 4,3 milliárdos profitját követően 4,2-4,8 milliárd közötti nyereséggel számolnak az elemzők, míg a Démász esetében 4,3-4,8 milliárdra javulhat az előző évi 3,7 milliárdos profit.

A piaci reakciót illetően elég egyöntetű a vélekedés, hogy a vártnál kissé jobb vagy gyengébb eredmény sem jelentősebb árfolyam-, sem számottevő forgalomváltozást nem okoz majd. Értékelhető árfolyamreakcióra csak nagy meglepetés esetén számíthatunk.

Az idén már megtorpan a tőzsdecégek eredménynövekedési üteme ? mutatott rá Bónis Miklós. Kedvező fejleményt jelent a Mol számára az iparági környezet javulása, amely közepette az elemző stabil eredménynövekedést vár el a cégtől. Makray Péter szerint a gázárszabályozás mellett az INA felvásárlása is színfoltja lehet az olajipari társaság idei évének. A Matáv teljesítményébe a liberalizáció hatása az idén sem épül be, s az OTP is folytatja az eddig megszokott növekedési pályát. A piac azonban be van határolva a bank számára, kitörést egyedül a regionális terjeszkedés jelenthet, ami a befektetőket is lázba hozza - mondta Bónis Miklós.

Az exportorientált társaságok esetében továbbra is a forint árfolyam-alakulása lesz meghatározó, illetve, hogy ezt miként tudják kivédeni akár határidős ügyletek révén, akár más úton.

Ami a másodvonalat illeti, a Rábánál a honvédségi tender sikere is csak veszteségeit morzsolja le, az összkép tehát továbbra is negatív marad. A Démász esetében kockázatot jelent az árrés változása, az osztalékpolitika azonban stabilnak tűnik. A Synergon pedig a költségcsökkentések miatt akár nyereséggel is zárhatja az idei évet.