Európa szélerőművi kapacitása 5,871 megawattal, azaz 33 százalékkal bővült a múlt évben - jelentette a Reuters a kontinentális szakszövetség, a European Wind Energy Association (EWEA) felmérésére hivatkozva. Ez a menynyiség nagyjából öt nagy hagyományos erőmű teljesítményének felel meg, ami arra utal, hogy Európa visszavette vezető szerepéta szélenergia-technológia fejlesztésében.

Az EU-ban máris 23 ezer megawatt szélenergia-kapacitás működik, mintegy 4 százalékát adva már a helyi teljes energiakapaci-

tásnak. A szél hasznosításában Németország jár az élen 12 ezer megawattot meghaladó kapacitással, Spanyolországot és Dániát megelőzve. Az USA-ban jelenleg csak 4681 megawattot ér el a szélerőművek összkapacitása.

Németország e megújuló energiaforrás fejlesztése tekintetében tavaly immár a második rekordévet mondhatta a magáénak. Öszszesen 2328 szélerőművi berendezést állított üzembe 3247 megawatt kapacitással.

Magyarország 2002. évi bruttó villamosenergia-igénye 39 754 gigawattóra volt, amelyből 35 498-t saját termelésből és 4256-ot importból elégített ki. A hazai termelésen belül a szélerőművek által termelt villamos energia 1,3 gigawatóra volt, azaz mindössze 0,004 százalékos részesedést ért el - közölte lapunkkal Richter Lajoné, az Energia Központ Kht. információs igazgatója.

Az elmúlt évben két szélerőmű működött üzemszerűen: a kulcsi erőmű, valamint a Bakonyi Erőmű Rt. inotai erőműve. Ezek együttes névleges teljesítménye 850 kilowattot ért el. Ám Mosonszolnokon 2002 decemberében már megkezdődött két, egyenként 600 kW teljesítményű közüzemű szélerőmű próbaüzeme az Édász területén.

A szélenergia legfőbb értéke a kicsi környezetterhelésben rejlik, ám fontos gazdasági előnyöket is nyújthat. Így csökkenti az energiaköltségekben mutatkozó állandó bizonytalanságot, aminek különös jelentőséget ad a szénhidrogénárak erős emelkedése. (GI)