A Danubius Hotels Rt. tavalyi eredménye árnyalatnyit elmaradt az elemzői várakozásoktól, az év utolsó három hónapja ismét veszteséget hozott, a 3,196 milliárd forintos adózott eredmény pedig 2,4 százalékkal múlja alul a 2001. évi adatot. A forintfelértékelődés mellett a fokozódó verseny és a világszinten visszaeső idegenforgalom is kedvezőtlenül hatott a Danubiusra, ám hogy a társaság profitja nem esett vissza jelentősebben, az a tavaly vásárolt szlovák szálloda számlájára írható. A társaság ugyanis 426 millió forinttal tudta javítani a csoport nyereségét.

A szállodacsoport árbevétele azonban meghaladta a menedzsment által korábban prognosztizáltat: 14,3 százalékkal, 36,7 milliárd forintra bővült. Ebben a szlovák társaság közel 3,9 milliárd forintos forgalma, valamint a Hotel Eger-Park eladásából származó egyéb bevételnövekmény játszott szerepet. A csehországi leánycégekre is rájárt a rúd; bár nőtt az átlagár, az idegenforgalomra rányomta bélyegét a német gazdaság gyengesége, a korona felértékelődése és a közép-európai árvíz. A forinterősödés a magyar hotelekben összesen 1,28 milliárdos bevételcsökkenést eredményezett.

A Danubius a 2003. évvel kapcsolatban sem optimista. A szállodaipari vállalat profit-előrejelzését csak később készíti el, ám azt már tényként leszögezi, hogy az Irak elleni háború valószínűsége sötét felhőként lebeg az idegenforgalom alakulása felett. A helyzetet pedig tovább súlyosbítja, hogy számos ország gazdasági nehézségekkel küzd. (FB)