A kárpótlási jegy árfolyama szinte bebetonozódott az 1000 forint körüli szintre, s ezen az sem változtatott, hogy a tavasszal kárpótlási jegyek ellenében felajánlandó Forrás Rt. végleges apportlistája körvonalazódott. A piac láthatóan beépítette a Forrás Rt. értékét a kárpótlási jegy árfolyamába, ami egyúttal azt is jelenti, a jegyek az 1742 forintos névértékük mintegy 57 százalékán forognak - mondta lapunknak Dióslaki Gábor, a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetségének (TEBÉSZ) elnöke. Hozzátéve: ez egyúttal azt is jelenti, vélhetően jelentősen túlértékeltek az apportelemek. Ha valóban 15,7 milliárd forintot érne a Forrás Rt. saját tőkéje, akkor a jegyeknek legalább 1500 forinton kellene forogniuk már egy hete, hiszen ekkora diszkontot semmi más nem indokolna.

A TEBÉSZ szakértői által eddig megvizsgált apportelemek között osztalékot fizető társaságokat még nem találtak, ráadásul a második körben átadott 22 vagyonelem közül 9 korábban a Postabank, majd a Reorg portfóliójában volt, ami nem éppen a könnyen értékesíthetőségéről volt nevezetes. Érdekes vagyontárgynak tartja a TEBÉSZ a XII. kerületi Csíz utcai ingatlant is, amely jelenlegi formájában nem hasznosítható jól, hiszen minimális a beépítési lehetősége. Az érdekvédelmi szövetség folytatja a többi apportelem vizsgálatát, de nem lepődnének meg, ha a piac ítéletéhez képest nagyon közeli eredményre jutnának.

A kárpótlási jegyekért felajánlott Forrás Rt. jövőbeni részvénystruktúrája is számos kockázatot rejt magában, hiszen az elsőbbségi és törzsrészvények megléte következtében egy 2,5 milliárd forint értékű jegycsomaggal már többségi befolyást lehet szerezni a cégben - jegyezte meg Dióslaki Gábor. (Az ÁPV Rt. igazgatóságának döntése értelmében a 9 milliárd forintos jegyzett tőkéjű Forrás Rt. 4 milliárd forint értékben elsőbbségi részvényeket bocsát ki.) (FB)