A háború, illetve az azt övező időszak amellett, hogy természetszerűleg mindenki számára bizonytalanságot hordoz magában, különösen erősen érezteti ezen hatását a világ tőkepiacain. A mostani, Irak körüli konfliktus kapcsán is kimutatható, hogy a befektetők az elsősorban érintett amerikai piacoktól távol, minél biztonságosabb eszközökbe menekítik vagyonukat. Az elmúlt hetekben az arany, a devizapiacon a svájci frank, valamint az európai kötvények könyvelhettek el jelentősebb hozamemelkedést.

A háború amellett, hogy számos befektetőt óvatosságra int, többek számára a nagyobb kockázatvállalást kimagasló hozamokkal honorálja. Ez utóbbi lehetőségnek olyan megoldásai is ismeretesek, amikor a jelentős hasznot szerző befektető valamely belső információ felhasználásával jut tisztességtelen előnyökhöz. Nem bizonyított, de feltételezett tény, hogy hasonló dolog történt a másfél évvel ezelőtti USA-elleni merényletek során is. Bár bizonyítani nem sikerült, valószínűsíthető, hogy a merényletekben részt vevő szervezetek voltak azok, melyek a támadásokat megelőző napokban nagyobb mennyiségben adtak el rövidre a légitársaságok részvényeiből. A szeptember 11-ét követő napok árfolyamzuhanásai ezt követően jelentős haszonhoz juttatták a teljességében fel nem derített eladókat.

A befektetők amellett, hogy a már meglévő instrumentumok között a megváltozott kockázati preferenciáknak megfelelően osztják szét a tőkéjüket, újszerű, az aktuális eseményekre koncentráló eszközök kialakítására is igényt tartanak. A dublini TradeSports Exchange olyan instrumentum forgalmazását kezdte meg a napokban, mellyel a befektetők Szaddám Huszein iraki vezető hivatalban maradásának esélyeire fogadhatnak. A speciális futureskontraktus valójában csak a nevében minősül határidős szerződésnek, lejárati szerkezete sokkal inkább egy közönséges sorsjegyéhez hasonlít. A szerződés szerint ugyanis a befektető mindent, vagy semmit alapon kap kifizetést attól függően, hogy az általa megjelölt időpontban Szaddám Huszein még hivatalban van-e. Ennek ellenére egy ilyen ügyletnek számos előnyös tulajdonsága van egy egyszerű sorsjegyhez képest, többek között lehet vele kereskedni a másodlagos piacokon, árfolyamnyereségre lehet szert tenni attól függően, hogy az iraki vezető pozíciója erősödik, vagy éppen gyengül, valamint a nyereség a szerencsejátékoktól eltérő adózási szabályok hatálya alá esik.

A tőkepiaci instrumentumok száma, azok komplexitása a piacok bővülésével, a kereskedők és a vállalatok kockázatkezelési tevékenységének fejlődésével párhuzamosan folyamatosan növekszik. A kezdeti korok részvényadásvétele óta számos olyan termék jelent meg a tőzsdéken, melyek árfolyama vagy más instrumentum, vagy valamely egyéb gazdasági tényező értékváltozásához kapcsolódik. A Deutsche Bank és a Goldman Sachs például az amerikai, illetve az európai gazdaságok főbb mutatószámaihoz kapcsolt derivatívokat forgalmaznak, és tervezik, hogy termékeket építenek olyan tényezőkre is, mint a német üzleti bizalmi index. Ezek mindegyike olyan eseményekre vonatkozó intézményesített fogadást tesz lehetővé a befektetők számára, melyekre spekulálni más fórumon nem lenne lehetőség.

A most piacra dobott Huszein-futuresök is beleillenek ebbe a sorba. A szerződés értelmében a befektető a vásárláskor a várakozásainak megfelelő, 10 dollárig terjedő nagyságú összeget fizet a kontraktusért, a lejáratkor pedig teljes 10 dollárt kap vissza, attól függően, hogy a vezető hivatalban van-e még. A szerződés megfogalmazása szerint a befektetés akkor hajt hasznot, amennyiben annak lejártáig "bármely ok, vagy körülmény folytán Szaddám Huszein iraki vezető pozíciója nemzetközileg el nem ismertté vált". A szerződések kifutási idejei az elkövetkező hónapok utolsó napjaira esnek, az árfolyam pedig értelemszerűen a lejárat kifelé tolódásával párhuzamosan növekszik. Jelenleg a márciusi lejáratú kontraktusokkal 4,30, az áprilisiakkal 7,40, míg a júniusi szerződésekkel 8,40 dolláros árfolyamon kereskednek.

Ezen értékek a befektetők várakozásainak megfelelően változnak: jelenleg tehát átlagosan 43 százalékos esélyt látnak arra, hogy áprilisig, és 84 százalékosat arra, hogy Huszein június végéig elhagyni kényszerül pozícióját. Az elmúlt napok eseményei, többek között Colin Powell tényfeltáró nyilatkozata máris jelentős volatilitást eredményezett a piacon. A szerződések sikerén felbuzdulva a TradeSports újabb hasonló derivatívok piacra dobását tervezi, többek között közel-keleti és észak-koreai eseményekre lehet majd a segítségükkel fogadásokat kötni.