A januári drasztikus kamatesések nyertesei többek között az ingatlanbefektetési alapok. Az Európa Ingatlanalap az év eleje óta 23,6 százalékkal, 7,7 milliárd forintra növelte vagyonát, ám ennek zöme a jegybanki kamatvágásokat követően vándorolt a konstrukcióba. Hasonló ütemben nőtt a Raiffeisen Ingatlanalap nettó eszközértéke, január közepéig alig 200 millió forint érkezett az alaphoz, ám ezt követően közel 1,2 milliárd, s 5,2 milliárdhoz közelít a vagyon. Az OTP Ingatlanalap 5,6 milliárdos nettó eszközértéke 15,6 százalékos bővülést takar év eleje óta.

Napi 20-30 millió forint friss pénz érkezik az alapba, a magánszemélyek láthatóan keresik az alternatív befektetési lehetőségeket a januári erőteljes kamatzuhanást követően - mutatott rá Váradi Zoltán, a Raiffeisen Alapkezelő munkatársa. A január eleji 62-ről 50 százalékra mérséklődött az ingatlanhányad, ám ezt az alapkezelő igyekszik minél gyorsabban, minél magasabb szintre feltölteni. A napokban várhatóan egy 200 millió értékű ingatlan vételéről írnak alá szerződést, s a következő két hónapban több, köztük egy nagyobb értékű ingatlannal bővülhet a paletta. Bár az ingatlanhányad mérséklődése miatt az alap hozamának csökkenésével kell számolni rövid távon, az ingatlanhányad növekedésével visszaállhat az alap hozamalakulásának eddigi trendje - mondta.

Az Európa Ingatlanalapnál 50 százalék alá esett az ingatlanhányad, s mint Török Mihály, az alapkezelő vezérigazgatója elmondta: 2-3 kisebb ingatlan esetében már a szerződés szövegezése folyik. Jelenleg közel 50 projektről tárgyalnak.

Az ingatlanalapok körüli "láz" egy idő után lecsillapodhat, ám az alapkezelők bíznak abban, az új érkezők hosszabb távon gondolkodnak. A befektetőknek mindenesetre 2 százalékos költséggel kell számolniuk, ha egy éven belül kiveszik pénzüket. (FB)