A BorsodChem (BC) Rt. a fokozott k+f tevékenység és a növekvő innováció mellett kötelezte el magát - közölte Kovács F. László vezérigazgató a társaság tegnapi tájékoztatóján. A cég az elmúlt öt évben öt innovációs díjat kapott, a BC, illetve a BC-MCZH több olyan saját technológiával bír, amelyhez hasonló csak a legnagyobb vegyipari konszerneknél létezik.

A társaság az idén októberben kezdi el egy új, évi 80 ezer tonna kapacitású MDI-üzem építését, amely igény esetén 140 ezer tonnára bővíthető. A gyár próbaüzeme várhatóan 2005 szeptemberében indul. Ezzel a cég MDI-kapacitása 60 ezer tonnáról 140 ezerre nő. Emellett a 60 ezer tonnás TDI-, 300 ezer tonnás PVC-kapacitást is növelni kívánják 80, illetve 400 ezer tonnára. Az előbbiekre, s néhány egyéb fejlesztésre (vinil-klorid, elektrolízisüzem) a BC az elkövetkezendő három évben összesen 80-90 milliárd forintot költ majd. Ezek eredményeként a vegyipari ciklustól független termékek aránya a jelenlegi 55 százalékról 70-re fog nőni. A beruházások finanszírozása várhatóan fele-fele részben saját erőből és hitelből történik majd. Jelenleg 100 millió euró szindikált hitekerete van a cégnek, amelyből eddig 15 milliót hívtak le.

A működési környezetről szólva Kovács F. László kijelentette, hogy a vegyipari ciklus mélyponton van, s 2004 harmadik negyedéig - magas olajárak mellett - nagyjából ennek az állapotnak a fennmaradása valószínűsíthető. Mindazonáltal a cég az idén várhatóan túlteljesíti a tavalyi 11,36 milliárd forintos üzemi eredményt. A nettó profit a forint árfolyam-alakulása miatt azonban elmarad majd a megelőző évi 12,29 milliárdtól. A társaság euróhitel-állományát figyelembe véve minden egyforintos gyengülés 100 millió forint mínuszt jelent a BC számára.