A jen közeljövőbeni erősödését valószínűsítik elemzők azt követően, hogy a Bank of Japan közölte: négy hónapja először augusztusban nem folytatott intervenciót az árfolyam gyengítése érdekében. A pénzügyi stratégiát a külföld irányába kommunikáló Zembei Mizogucsi azonban arra figyelmeztetett, hogy a kormány a jövőben is szemmel tartja a piacot, nagy mozgástérre a befektetők így nem számíthatnak. A dollár árfolyama hétfőn a pénteki szint közelében maradt: a zöldhasú 116,48 jent ért.

Hangulatváltás jelei mutatkoznak az euró/dollár fronton a nemzetközi devizapiacokon. A befektetők egy része az elemzők szerint úgy véli, hogy túlzottan hirtelen szavaztak az indokoltnál nagyobb bizalmat az amerikai fizetőeszköznek, így annak hirtelen zuhanásától tartanak. Az ennek következtében megkezdett dolláreladás az amerikai deviza lassú gyengülése irányába mutathat.

A Bloomberg által megkérdezett szakértők 33 százaléka ajánlotta eladásra a zöldhasút hétfőn, jóllehet arányuk egy hete még csak 9 százalékos volt. Véleményük szerint az európai deviza kurzusa rövid időn belül visszakúszhat 1,11 és 1,12 dollár környékére. Tegnap az árfolyam a pénteki 1,0968-ről mindössze 1,0970 dollárra változott a déli órákig.