A rovat támogatója: Budapesti Értéktőzsde Zrt.
Pénz- és tőkepiac

Értéktőzsde

Az európai börzéket a Vivendi Universal villanyozta fel. A francia-amerikai médiacsoport 5,3 százalékot erősödött annak ellenére, noha féléves jelentésében 632 millió eurós veszteségről adott hírt, az év egészére azonban nagyon gyors növekedés után profitot ígér. Jót tett a Vivendi-papírnak az is, hogy a vezetés elkötelezett a cég szórakoztató üzletága és a General Electric tulajdonában lévő NBC fúziója mellett. A pénzügyi szektornak a Merrill Lynch döntése kedvezett. A befektetési bank semlegesről vételre ajánlottnak minősítette át a BNP Paribas-t, amely 1,6 százalékkal drágult a hírre, és magával húzta a Société Générale-t, amely 0,9 százalékot erősödött. A Crédit Agricole viszont a trend ellenére 0,2 százalékot esett. Az európai indexek a nap folyamán hol pozitív, hol negatív tartományban tartózkodtak, a CAC 40 0,07 százalékot erősödött, a Dax többnyire lefelé mozgott, és 2,03 százalékot esett a zárás idejére.

Az amerikai befektetők kissé unatkoztak. Az erős dollár miatti aggodalmon már túl vannak, új makroadatokra még várni kell, ezért a vállalati hírekre koncentráltak. Az indexek reggel kis erősödéssel nyitottak, majd enyhe eséssel folytatták. Dow Jones ipari index 0,96, a S&P 500 1,23, a Nasdaq 1,65 százalékkal gyengült a kereskedés első felében.

A Budapesti Értéktőzsdén se volt pezsgés tegnap. Alacsony, 3,29 milliárd forintos forgalom mellett félszázalékos emelkedéssel 9137,36 ponton zárt szerdán a BÉT. A blue chipek a Richter kivételével drágultak. A Matáv 1,19 százalékkal, a Mol 0,41, az OTP 1,14 százalékkal erősödött, míg a Richter 0,83 százalékkal, 20 925 forintra gyengült. A BorsodChem-papírok 0,38 százalékkal erősödtek, a TVK 1,16 százalékkal emelkedett, az Egis papírjai 1,17 százalékkal drágultak. Az erősödő Egist az elemzők drágának ítélték, vagyis a következő időszakban negatív korrekció várható a gyógyszergyári papírnál.

A decemberi határidős BUX elszámolóára 14 ponttal, 9156 pontra mérséklődött.

A Vivendi villanyozta fel a piacot -->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek