A legnagyobb feketetea-termelők ez év augusztusában Srí Lanka fővárosában, Colombóban megállapodtak, hogy évente 1 százalékkal csökkenteni fogják a gyengébb minőségű fekete teák kínálatát az árak szilárdítása végett. A világtermelés ugyanis növekszik, az évtized végére elérheti a 2,7 millió tonnát, míg a keresletet visszaszorítja a gyümölcslevek és egyéb üdítőitalok, valamint a zöld teák erősödő versenye. Az elemzők szerint ezért a tervezett korlátozás aligha jelenthet végleges megoldást, ám kedvező kiindulópont lehet a további egyensúlyjavító lépésekhez. Egyebek között tudatosítani kell a fogyasztókkal, hogy a fekete tea több egyszerű szomjoltó italnál.
A vezető feketetea-exportőr, Srí Lanka kormánya a Bloomberg híre szerint máris arra ösztönzi a helyi kiszállítókat, hogy a jövőben ne egyszerű élelmiszer-nyersanyagként (ilyen jellegű volt a múlt évi kivitel 60 százaléka) próbáljanak túladni a készleteiken. Ehelyett próbáljanak minőségi márkatermékeket kifejleszteni, amelyeket - a borokhoz hasonlóan - származási hely/régió, termelő és aroma szerint megkülönböztetve, illetve címkézve értékesíthetnek majd jobb árakon. Az 1900 méter magasan termeszett Nuwara Eliya fajtát például a teák "champagne-aként" for-galmazhatnák, míg az Uda Pusselawa a hal- és baromfiételek italkísérőjeként szerepelhetne a dél-ázsiai szigetország exportkínálatában. A kormányzat emellett helyi, ám nemzetközi hatókörű teatársaságok létrehozását is szorgalmazza.
Srí Lanka, egykori angol nevén Ceylon teaágazatát ez év tavaszán nemcsak a globális túlkínálat, hanem a fontos közel-keleti piacának - az iraki háború miatti - részbeni elvesztése is sújtotta. Ez utóbbi is közrejátszott abban, hogy Colombóban, a világ legnagyobb aukciós teapiacán az első hét hónapban átlagosan 10 centtel (1,50 dollárra) csökkentek a kilogrammonkénti árak.
Hosszú távon elképzelhető, hogy a hazai fogyasztók bizonyos köre is termőhelyek szerint, esetleg egyes ételekhez társítottan keresi majd a minőségi fekete teákat, és hajlandó értük többet fizetni - vélik a vezető magyarországi gyártónál, az itteni piac több mint 50 százalékát uraló Sara Lee Kávé- és Tea Rt.-nél. Ám egyelőre még más a tendencia a társaság tapasztalatai szerint. A magyar vásárlók jelentős része erősen árérzékeny, és az olcsóbb teákat részesítik előnyben.
Másrészt a fekete teák kereslete évek óta csökken, miközben folyamatosan nő az életmód-, a valódi gyümölcstartalmú, valamint a zöld teák szegmense. Igaz, már nálunk is vannak igazi "gourmand" fogyasztók, akik számára a tea minősége, az ízesítés nélküli egyéni zamata a legfontosabb. De még ez utóbbiak igényét is egyelőre bőven kielégíti az, hogy a fekete tea keverékei között újabban már a tágabb földrajzi származásra utalóan - Indiai vagy Ceylon megnevezéssel - is kínál számukra teát a Sara Lee.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.