Történetének legfontosabb fordulópontjához érkezik 2004 tavaszán az egész magyar tőke-piac és azon belül a Budapesti Értéktőzsde Részvénytársaság, amikor Magyarország az Európai Unió teljes jogú tagjává válik - utal Jaksity György, a tőzsde elnöke a jövő lehetőségeire és kihívásaira az intézmény Részvények a Budapesti Értéktőzsdén 2003 című kiadványában, amelyet tegnap mutattak be a sajtó képviselőinek. A tőzsde hagyományos összeállítása, amelyet immár második alkalommal a Zöld Újság Rt.-vel közösen jelentet meg, a szokásoknak megfelelően magyar és angol nyelven lát napvilágot.

A kiadvány vázát a tőzsde részvénypiacának kibocsátóiról szóló információk alkotják. A könyv lezárásáig - szeptember 15-ig - bezárólag összegezve vannak a legfontosabb tények, események, folyamatok, s összehasonlítható szerkezetben megtalálhatók az elmúlt öt év kiemelt adatai.

A kibocsátói információk mellett a könyv áttekintést ad a kereskedés, az elszámolás legfontosabb tudnivalóiról, ez évben nagy hangsúlyt helyezve a származékos piac kínálta lehetőségekre, miután az elmúlt időszakban érzékelhetően megnőtt az érdeklődés e piaci szegmens iránt. Az előző évben megjelent kiadványhoz képest újdonságnak számít, hogy az idén önálló fejezet foglalkozik a tőkepiaci törvény módosításaival, illetve az EU-direktívákkal történő jogharmonizációval, a privatizáció és a tőkepiac kapcsolatával, s bemutatkozik a 2003 tavaszán megalakult Tőzsdeképes Cégek Klubja is. A BÉT-en jelenleg 50 bevezetett részvénnyel lehet kereskedni. A részvénypiaci kapitalizáció megközelíti a bruttó hazai termék (GDP) 20 százalékát.