Megoszlanak az elemzők véleményei az Erste Bank Postabankra tett 101,3 milliárd forintos ajánlatával kapcsolatban. Az árból világosan látszik, hogy a Postabankkal egy jelentős piaci szeletre lehetett szert tenni, s mint egyesek rámutattak: az Erste nyilván felfedezett olyan szinergiát is, amelyet a többiek nem, különben a könyv szerinti érték 2,74-szeresét kitevő ár erős kétségeket vet fel a befektetés megtérülésével kapcsolatban. A Goldman Sachs elemzői úgy látják: a felvásárlási célpontok fogyatkozásával a közép-európai bankok ára rohamosan emelkedik, az európai bankokra ugyanakkor nyomás nehezedik, hogy további akvizíciókkal teret nyerjenek. Ez pedig előbb-utóbb olyan ügyletet is eredményezhet, ami nem váltja be a hozzá fűzött reményeket.

A Postabank eladását a Concorde Értékpapír Rt. - amely a vagyonkezelő tanácsadójaként működött közre - az elmúlt évek legjelentősebb ügyletének nevezte. Az ár/könyv szerinti érték arány meghaladja azt a 2,4-szeres értéket, amelyet az OTP a DSK bankért fizetett 311 millió eurós ára jelentett.

Johannes Wassenberg, a Moody's alelnöke szerint a Magyarországon rekordösszegűnek számító bankfelvásárlás nem növeli számottevően az Erste bankcsoport hitelkockázatát. A Postabank viszonylag kis mérete miatt a portfóliójában található roszszabb minőségű kihelyezések hatása nem tekinthető jelentősnek, a perekkel kapcsolatos kockázattal kapcsolatban pedig a kormányzati garancia megfelelő védelmet nyújt. A fúzió lebonyolításával kapcsolatban elmondta: az Erste Banknak a cseh, a szlovák és a horvát bankok gyors integrálása után kitűnő reputációja van.