A TVK és a BorsodChem (BC) tavaly év elején megállapodott fejlesztési stratégiáik egyeztetéséről, ugyanis a két társaság tevékenysége részben egymáséra épül. A TVK-nál 430 millió euróból indított beruházása eredményeként 2004 végétől évi 250 ezer tonnával több etilén keletkezik. Ezt részben saját, szintén 2004-ben átadandó, évi 200 ezer tonna kapacitású polietiléngyára dolgozná fel, részben pedig a BorsodChem vásárolná meg, amely akkorra szintén bővítené termelését.

Ám Sebestyén László, a TVK olefinüzletágának igazgatója nehezményezi, hogy míg náluk az eredeti ütemterv szerint folyik a beruházás, a BC-nél a tervezett kapacitásbővítés első lépcsőjét már 2004 derekán átadják. Így a BC már akkor jelentkezik évi 120 ezer tonnányi etilén iránti igénnyel, amikor a TVK még nem képes szállítani. A BC tehát máshonnan, vélhetőleg az ukrajnai Kalusból vásárol majd alapanyagot.

Ennek kapcsán Kovács F. László, a BorsodChem Rt. vezérigazgatója lapunknak leszögezte: a két cég közti megállapodásban nem szerepel a TVK által említett, 2004. végi időpont. Szerinte a szerződésben az áll, hogy a szállításnak 2004. szeptember 1-jétől kell indulnia. Ugyanakkor cége úgy számolt, hogy a TVK már az idén nyáron átadja az olefinüzemet, így a BC ehhez időzítve haladt saját beruházásával. Egyébként a TVK és a BorsodChem közötti hosszú távú megállapodás alapján a TVK-nak legalább évi 140 ezer tonna etilént kellene szállítania partnerének. A BC viszont augusztustól átvenne évi 125 ezer tonnás mennyiséget, azaz már 2004 közepére felkészül a teljes mennyiség 89 százalékának átvételére.

A TVK amiatt is aggódik, hogy esetleg elmarad a BC-nél tervezett bővítés második szakasza. Ekkor ugyanis a nyakán maradna az etilén egy része. Ennek felhasználása érdekében azt tervezi, hogy üzemben tartja a legrosszabb hatékonyságú polietiléngyárát. Mindeközben pedig fölöslegesen épít fel 20 millió euróból egy 6 ezer tonnás etiléntárolót a BC-nek szánt termékek elhelyezésére. Kovács F. László hangsúlyozta, hogy a TVK-nak nem kell aggódni, mivel a kapacitásbővítő projekt második szakasza már elkezdődött, és 2005 második felében üzembe áll.