Rendkívül volatilis kereskedelem mellett csütörtöki szintjéhez képest 69 bázispontos gyengüléssel, 5,09 százalékon zárta az egyébként jól kezdődő hetet a forint a bankközi devizapiacon. A hazai fizetőeszköz hétfőn és kedden még az eurónként 260 forint alatti árfolyamtartomány meghódításával próbálkozott, szerdán azonban fordulat következett. László Csaba menesztése, illetve annak közvetlen előzménye, az államháztartási hiány vártnál rosszabb statisztikájának közzététele gyengíteni kezdte a forintot, ami csütörtökön londoni nagybankok eladásai nyomán erős zuhanásba kezdett. A bizonytalanság és a kedvezőtlen hangulat pénteken is megmaradt, ekkor már 270 forint fölé is eljutott az euró. A pénteki zárójegyzés 267,90/268,10 forint lett, ami az előző napi 266,00/266,50 forintos értékeket követte. Elemzők szerint mindaddig, amíg a Pénzügyminisztérium nem vázol fel egy erős, a költekezés visszafogását célzó költségvetési tervezetet, a nyugalom sem áll helyre a piacon.

A dollár is vegyes képet festett a forinttal szemben az elmúlt héten: a zöldhasú nagyobb gyengülés után erősödni kezdett. A hét elején elért 203 forint körüli rekordmélypont után fokozódott az érdeklődés az amerikai fizetőeszköz iránt, és ezzel az árfolyamtrend is megfordulni látszott. A hét végén a kurzus 209 forinton állt.

A forintpiaci kamatokban ismét megjelentek a kamatemelési várakozások: a kamatszint pénteken számottevően megemelkedett. Az egy, illetve hat hónapos kamat a nap végén 13,50 százalékon állapodott meg.

A nemzetközi piacokon az Európai Központi Bank (EKB) elnökének, Jean-Claude Trichet-nek kommentárja, illetve a Bank of Japan intervenciói határozták meg a befektetői hangulatot. Az EKB ülését megelőzően az euró 1,26 dollár alá esett, péntekre azonban a kurzus ismét 1,28 fölé szökött. Az elnök úgy vélte: az euró erősödése nem veszélyezteti a régió gazdaságának növekedését.

A japán jegybank sem volt tétlen a múlt héten: intervenciókkal vette elejét az erőteljes dollárgyengülésnek. Erőfeszítéseinek köszönhetően a zöldhasú árfolyama a hét végén 106 jen környékén maradt.