A lakástámogatási rendszer módosítását és a banki kamatszint alakulását látva egyre csábítóbb alternatívának tűnnek az euró alapon nyújtott hitelek: ennek alapján jelentős állománybővülésre lehet számítani a következő néhány hónapban. A lakáshiteleknél döntő érv lehet, hogy azok is hitelképesek lehetnek, akik valamilyen okból kiszorultak az állami támogatásra jogosultak folyamatosan szűkülő köréből.

Az euró alapú lakáshitelek éves kamata 5-7 százalék, de a járulékos költségeket tartalmazó teljes hiteldíjmutató sem haladja meg a 12 százalékot. A szabad felhasználású személyi kölcsönök kamata töredéke a forintban nyújtott kölcsönöknek.

Magyarországon egyelőre kevés bank kínál lakossági ügyfeleinek is euró alapú hiteleket, ám vélhetően a közeljövőben javul az arány. Az Inter-Európa Bank (IEB) a múlt hét végén jelentette be, hogy ezentúl ő is nyújt euróhiteleket, amelyeket a bank hitelképességi feltételeinek megfelelő ügyfelei ingatlanfedezet mellett vehetnek igénybe. Az Euró Lakáshitelt kifejezetten olyan ügyfeleknek kínálja az IEB, akik az államilag támogatott kedvezményes lakáshitel-konstrukciók feltételeit nem tudták teljesíteni, vagy akiknek céljaik megvalósításához új lakás vásárlása esetén a maximum 15 millió, illetve használt lakás vásárlása esetén a maximum 5 millió forintos támogatott hitelnél nagyobb összegre van szükségük. Az Euró Lakáshitel maximuma 60 ezer euró, ami jelenleg nagyjából 15,6 millió forintnak felel meg. A változó kamatozású kölcsön kizárólag lakáscélra használható fel, az induló éves kamat mértéke 5,5 százalék, a választható kamatperiódus 3 vagy 6 hónap. (A választott kamatperiódus a futamidő alatt nem változik.) Lakáscél lehet lakóingatlan vásárlása, építése, bővítése, korszerűsítése és felújítása. A hitelösszeg négyezer és 60 ezer euró között változhat, a futamidő 1-től 20 évig terjedhet. A hitel visszafizetése havi egyenlő részletekben történik, az euróban meghatározott havi törlesztőrészlet tartalmazza a tőkét, a kamatot és a kezelési költséget. Az IEB euró alapú személyi kölcsöne változó kamatozású és tetszőleges célra felhasználható. Az induló éves kamat mértéke 5,5 százalékos, a választható kamatperiódus 3 vagy 6 hónap. A hitelösszeg négyezer és 40 ezer euró között változik, a futamidő egytől húsz évig terjedhet.