Nem mindennapi megrendelésről szóló kormányhatározatot tett közzé tegnap a Rába Járműipari Holding Rt. a Budapesti Értéktőzsde honlapján. A passzus szerint a kormány felhatalmazza a honvédelmi minisztert, illetve annak megbízottját, hogy a Magyar Honvédség hosszú távú fejlesztési programja keretében a Rába Jármű Kft.-vel a 2004., illetve a 2005. évi gépjárműszállításokra vonatkozó kiegészítő megállapodást aláírja és arra 2005-re 9,6 milliárd, 2006-ra pedig 12,8 milliárd forint fizetési kötelezettséget vállaljon. (Az idei évre vonatkozó korábbi megállapodás szerint a Rába 4,2 milliárd forint értékben szállít járműveket a honvédségnek.)

A Rába éves árbevételét jelentősen befolyásoló megállapodás nyilvánosságra hozatala miatt - 13 óra 55 perctől 15 óra 15 percig - felfüggesztették a gépipari cég papírjainak kereskedését.

A figyelemre méltó összegű megrendelés nem jött rosszul a Rábának annak tükrében, hogy a cégcsoport a múlt év első kilenc hónapját 4,527 milliárd forintos adózott veszteséggel zárta. Az üzlet jelentőségét mutatja az is, hogy a csoport 2003. január-szeptemberben mindössze 21,8 milliárd forintos konszolidált nettó árbevételt könyvelt el, ami az előző év azonos időszakához képest 24 százalékos csökkenést jelentett.