Európa legnagyobb díjbevételű biztosítója, az Allianz AG eladta 9,5 százalékos részét, amelyet az AMB Generaliban, Németország harmadik legnagyobb biztosítójában birtokolt. A 295 millió euróra taksált, 5 millió darabos csomagot a héten élénk érdeklődés mellett tőzsdén értékesítették - adta hírül a Bloomberg. Az ABM legnagyobb tulajdonosa így a 64 százalékot birtokló piacvezető olasz biztosító, az Assicurazioni Generali SpA és a világ legnagyobb viszontbiztosítója, a 3,8 százalékos pakettű Munich Re lett.

A nyereséges lépés oka minden bizonnyal a 2001-ben megvett Dresdner Bank veszteséges működése. Lekötött pénzeszközeinek felszabadítására az Allianz tavaly már értékesítette a Niveában birtokolt részesedését is, és megszabadult Basf-, E.On- és BMW-pakettjeinek egy részétől is.

Elemzők szerint szintén a friss tőke könnyebb bevonása érdekében döntött az eredményességét az idén látványosan növelni kívánó Allianz arról is, hogy a Dresdner Bankkal együtt megszerzett befektetési bankját, a nyereségesen működő Dresdner Kleinwort Wassersteint még az idén önálló intézménnyé alakítja. A biztosító vezérigazgatója ugyanakkor nyáron úgy nyilatkozott, hogy a következő két évben nem kívánnak megválni a hitelintézettől, hiszen az elegendő tőkével rendelkezik ahhoz, hogy profitabilitását növelje. Az Allianz most is kiemelte, hogy a biztosításait is értékesítő bank eladásáról nincs szó. (VG)