A Mol Rt. 2003. december 31-ével gázüzleti eszközeit és tevékenységét 100 százalékos tulajdonában lévő leányvállalatokba szervezte ki - tette közzé a társaság szerdai közleményében. Erre a lépésre a földgázellátásról szóló törvény (getv.) rendelkezései alapján volt szükség - hangzik az indoklás. Így 2004. január 1-jétől a Mol Rt. eddigi földgáztárolói tevékenységét a Mol Földgáztároló Rt., a földgázellátói (a getv. szerinti megosztásban közüzemi nagykereskedelmi és versenykereskedelmi) működését a Mol Földgázellátó Rt., a földgázszállítási és rendszerirányítási tevékenységet pedig a Mol Földgázszállító Rt. folytatja.

A gázüzleti eszközök valós piaci értéken kerülnek az új társaságokba - hangzik a közlemény. Az eszközök apportálását, illetve nagyobb mértékben a leányvállalatok felé történő értékesítését követően a Mol Földgázszállító Rt. alaptőkéje 13,2, a Földgáztároló Rt.-é 6,6, míg a Földgázellátó Rt.-é 5,8 milliárd forintra emelkedett az addigi gyakorlatilag minimálisan szükséges nagyságról.

A magyar számviteli szabályok szerinti anyavállalati beszámolókban az eszközök valós piaci értéke és a korábbi könyv szerinti érték különbsége nyereségként fog jelentkezni. Mivel a társaság a 2003-as évben várhatóan 100 százalékos adókedvezményben részesül, a kiszervezés nem érinti a tavalyi társasági adófizetési kötelezettséget. Az apport és az eszközök adásvételének általános forgalmi adója vonatkozásában - jogszabályi felhatalmazással - a Mol beszámítással él - hangsúlyozza a társaság. (VG)