Az idei év eddigi legoptimistább kereskedését zárta tegnap a másodlagos állampapírpiac: a hozamok valamennyi lejáratra nagyobb mértékben estek. A legnagyobb, 42 bázispontos csökkenést az eddigiekben is igen aktívnak bizonyuló hároméves lejárat produkálta, amit 35 bázisponttal az egyébként igen csendes tizenöt éves futamidő követett. Az ötéves hozam 32, az egyéves pedig 30 bázispontot csökkent szerdán. A többi éven belüli lejárat visszafogottabb mértékben ugyan, de még mindig 20 bázispont fölött mérséklődött: a három hónapos hozam 20, a hat hónapos 24 bázispontot esett. A legnyugodtabbnak tegnap a referenciagörbe tízéves pontja bizonyult, itt a csökkenés 17 bázispontos volt.

Úgy tűnik, a piac bizakodóan tekint az új pénzügyminiszter tevékenysége elé, az általa beharangozott program - ami javarészt a piac által elvárt számokat tartalmazza - egyelőre elég volt az optimizmus megalapozásához.

Kétszeresen túljegyezték a tegnapi hat hónapos diszkontkincstárjegyeket a befektetők: a meghirdetett 30 milliárd forintra 64,18 milliárd forint értékben érkeztek ajánlatok. Az aukciós átlaghozam 12,03 százalék volt. Ma tizenkét hónapos papírokat bocsátanak ki, a meghirdetett mennyiség ez esetben is 30 milliárd forint lesz.

A forgalomélénkülés az egyébként kevésbé likvid tőzsdei platformon is éreztette hatását, elsősorban az államkötvények iránt mutatkozott érdeklődés.