Az Európai Unióhoz csatlakozó országok két számjegyű növekedést produkáltak a lakáshitelezésben, s az elemzők optimisták a régió 18 milliárd dolláros jelzálogpiacának jövőjét illetően is - írta a Reuters. A tíz csatlakozó országban úgy tűnik, jelentős ingatlanár-emelkedéssel is jár az EU-tagság, ami szabályszerű rohamot indított a bankok hiteltermékei iránt.

A banki kamatok annyira alacsonyak, hogy nem éri meg a pénzt betétekben tartani, viszont a folyamatosan dráguló ingatlan mindenképpen jó befektetésnek látszik - indokolta döntését a hírügynökségnek egy lakáshitelért folyamodó cseh ügyfél. A helyi fejlesztési minisztérium adatai szerint a jelzáloghitelek állománya szeptember végéig 41 százalékkal megugrott 2003-ban, és elérte a 148 milliárd koronát: ez viszont még mindig csak a bruttó hazai termék töredékének felel meg. A cseh jelzálogpiacon vezető Ceskomoravska Hypotecni, a KBC csoporthoz tartozó CSOB leánya 38 százalékkal, 22,7 milliárd koronára növelte hitelállományát.

A szomszédos Magyarországon - írja a Reuters - hasonló a helyzet. A piacvezető OTP Bank nem kis részben a lakáshitelek szárnyalásának köszönhette kimagasló eredményeit, a hitelintézet 60 százalék fölötti piaci részesedéssel bír a háztartásoknak nyújtott ingatlankölcsönöknél.

Lengyelországban - annak ellenére, hogy ott magasabbak a banki kamatok, mint Csehországban vagy Magyarországon - a jelzáloghitelek állománya 45 százalékkal növekedett szeptember végéig, így elérte a 27,4 milliárd zlotys értéket. Az állami tulajdonú PKO - amelyet az idén várhatóan részben privatizálnak - az első kilenc hónapban 10,6 milliárd zlotys jelzáloghitel-állományt produkált.

Elemzők szerint a GDP-hez viszonyított lakáshitel-állomány a csatlakozóknál még hatoda-nyolcada a tagországokénak. Az Erste Bank szerint Kelet-

Európa lakáshitelpiaca 40-50 százalékkal bővülhet 2004-ben és újabb 30-40 százalékkal jövőre, szemben az egy szám-

jegyű növekedést produkáló Ausztriáéval. (VG)