Hosszú idő után először 8 százalék fölött is járt a forint árfolyama a bankközi devizapiacon, a délutáni órákban azonban némi korrekciót követően 7,74 százalékon zárt. A hazai fizetőeszköz ezzel együtt erősödni tudott kedden, ami 19 bázisponttal magasabb pozíciót jelent az előző délutáni értéknél. Az euró árfolyama ennek megfelelően közel 0,5 forintot esett kedden, a zárójegyzés így 260,30/260,60 forint lett a hétfői 260,90/261,20 helyett.

A kereskedők határozottan élénkülő piacról számoltak be tegnap, amit az euró 260 forint alá is beköszönő - sőt, a 258-at is megközelítő - jegyzése is mutat. Elemzők azonban úgy vélik, a piac a héten még óvatosabb lesz.

Az eurónál is nagyobb az érdeklődés a dollár iránt a hazai vállalatok részéről, azt ugyanis kedden már 204 forint alatt is lehetett jegyezni a bankközi piacon. A zöldhasú nap végi jegyzése 203,30/203,70 forint volt, ami közel 3 forintos gyengülést jelent egy nap távlatában. A szint nemcsak nemzetközi, de hazai összehasonlításban is rekordmélységnek számít.

A likviditáshiánynak köszönhetően 12,5-13,0 százalékig szöktek fel az overnight kamatok a bankközi devizapiacon. A kéthetes betétbe ennek ellenére a bankok a lejáró 40 helyett 70 milliárd forint értékben helyeztek el. A hosszabb lejáratokra 10-15 bázispontos kamatcsökkenés következett.

A Fed kormányzójának vasárnapi megnyilatkozása után a belga pénzügyminiszter is az euró és a dollár között kialakult erőviszony védelmére kelt, mikor úgy ítélte: az uniós fizetőeszköz jelen erősödése tolerálható mértékű. Nőtt volna a jen is a zöldhasúval szemben, ha a Bank of Japan nem avatkozott volna be ismételten az ázsiai deviza gyengítése érdekében. Tegnap reggel azonban jeneladásba kezdett, aminek következtében az éppen 106 jenes szintet kóstolgató dollár 106,3 közelébe erősödött viszsza.

Az euró újabb történelmi csúcsot tudhat a magáénak: egysége a nap folyamán az 1,28 dolláros szintet is elérte. Később némileg lefelé korrigált kurzusa. A brit font sem tétlenkedett tegnap: 11 éves csúcsra jutott a dollárral szemben.