Az idén már nem vehető igénybe a befektetési adóhitel, a felvett hiteleket pedig legkésőbb 2007-ig vissza kell fizetni - szól a 2004-es adójogszabály, amelynek - a megkérdezett brókercégek szakembereinek várakozásai szerint - a magánszemélyek igyekeznek mielőbb eleget is tenni. A felkínált lehetőség ugyanis vonzó. Amennyiben az érintett ügyfél az idén nem érvényesít adóhitelt a befektetésállomány növekménye után, úgy a 2004. október 31-ig visszafizetett adóhitel 80 százalékát, de legfeljebb a teljes visszafizetési kötelezettség 44 százalékát jóváírják számára. (Az APEH adószámlát nyit minden egyes érintettnek, és 2004. május 31-ig határozatban küld értesítést a fennálló tartozásról.) A jogszabályváltozásról egyes brókercégek levélben értesítették is ügyfeleiket, míg mások nem nyúltak a tájékoztatás eszközéhez, mondván, nem kívánnak az adótanácsadó szerepében fellépni, s mindenki maga döntse el, hogy mit lép.

A változást a brókercégek saját bőrükön is megérzik, hiszen ezáltal feleslegessé válik a tőkeszámla, amelyet egyes szereplők - hangsúlyozva ugyan, hogy magával az adóhitel megszüntetésével nem értenek egyet - kedvező fejleményként vettek tudomásul. A tőkeszámla ugyanis jelentős adminisztrációs terhet jelentett számukra, nem beszélve a szükséges informatikai fejlesztésekről, amiket az átlagosan 5 ezer forintos éves számlavezetési díj korántsem fedezett - mutatnak rá egyes társaságok. Nettó szinten tehát jobban járnak a brókercégek, bár kérdés, hogy ez okozhatja-e az állományok lemorzsolódását. Nem kizárt ugyanis, hogy egyesek csak az adóhitel miatt vásároltak tőzsdei részvényt, befektetési jegyeket.

Kérdés persze, hogy a tőkeszámla megszűnésével változik-e az értékpapírszámla díja. Ha módosul, akkor nem emiatt - jegyzik meg egyes piaci szereplők, hozzátéve: a díjaknál tapasztalható csökkenő ütem már a múlté, s inkább a fix költségek növekedésével lehet számolni a jövőben. Ez a folyamat azonban várhatóan a tőkeszámla megszűnésével párhuzamosan nyer teret. A számlavezetési díjnál jelenleg egyaránt találni fix díjas vagy a nyilvántartási, esetleg a névérték százalékában felszámított költségeket. Jó pár piaci szereplő pedig - így például a CIB Értékpapír és az Equitas - teljesen ingyen kínálja e szolgáltatását.