Erősödéssel zárták az elmúlt csonka hetet a nemzetközi értékbörzék, s akadt, amely már pénteken kinyitotta kapuit. A Budapesti Értéktőzsde a mai nappal kezdi az új évet.

Az elmúlt héten sem lankadt az optimizmus a főbb európai börzéken, amelyek mutatói immáron hatodik hete erősödnek egyhuzamban. A csonka hetet a londoni FTSE-100 1,4, a párizsi CAC 40 2,4, a frankfurti DAX 2,4 százalékos drágulással zárta. A világgazdaság további élénkülése javítja a társaságok ez évi eredményeit - indokolják a börzeindexek emelkedését a kereskedők, hozzátéve: a vételi kedvet még a dollár gyengülése sem tudta megtörni, amely pedig érzékenyen érintheti a tengerentúlon érdekelt cégeket. A Philips kurzusa 4,5 százalékot ugrott, jóllehet árbevételének 30 százaléka Amerikából származik. Az SAP 3,1 százalékkal drágult, míg az Infineon 6,1 százalékot szedett magára. Az ASML 4,4 százalékkal ért többet, míg az STMicroelectronics 1,6 százalékkal növelte értékét.

A budapesti börze 9379,99 ponton zárta az óévet. A két és fél naposra sikeredett csonka hét minimális árfolyammozgásokat hozott. A BUX értéke mindössze 0,3 százalékkal mérséklődött, míg a blue-chipek kurzusa vegyesen alakult. A Matáv mindössze egyetlen forinttal, 790-re tornázta fel magát az elmúlt héten, míg az OTP árfolyama 0,19 százalékkal nőtt. A Mol 6315 forintos óévi záróára 0,47 százalékos csökkenést takar, míg a Richter jegyzése 1,76 százalékkal, 24 555 forintra mérséklődött.

A tengerentúli börzék szintén kedvező hetet tudhatnak maguk mögött. A Dow Jones 1,1, a Nasdaq 1,7 százalékot szedett magára az elmúlt héten. A legnagyobb nyereséget a távközlési berendezéseket gyártó társaságok könyvelhették el. Így a JDS Uniphase 13, a Qwest 11, a Lucent Technologies 10, az Andrew Corp. 9,8, a Ciena 9,2 százalékkal tornázta fel kurzusát. Nem maradtak el persze a nagyobb esések sem: a legnagyobb tengerentúli gyógyszer-nagykereskedelmi vállalat, az AmerisourceBergen Corp. árfolyama 15 százalékot zuhant, miután profitwarningot tett közzé a 2004-es évre vonatkozóan.