Ismeretlen tettes ellen, bennfentes kereskedelem gyanújával folytat nyomozást a rendőrség a Humet Kereskedelmi, Kutatási és Fejlesztési Rt.-nél - értesült a Napi Gazdaság.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete novemberben a Humet Rt.-t hárommillió, Civin Jánost, a cég elnökét pedig 2,5 millió forintos bírság megfizetésére kötelezte. Az elmarasztalást azzal indokolta a felügyelet, hogy a cég nem tett eleget rendkívüli tájékoztatási kötelezettségének, illetve bennfentes kereskedelmet valósított meg.

Civin a lapnak úgy nyilatkozott: a tavalyi év elején több céggel folytatott tárgyalásokat (rész)kizárólagosságot biztosító forgalmazási szerződésekről, és egyik felet sem kívánta összezavarni a másikkal történt szerződéskötés korai nyilvánosságra hozatalával. Az elnök álláspontja szerint részvényvásárlásait nem a haszonszerzés motiválta, azokat csak jelzésértékűnek szánta: a nyilvánosság ugyanis a szerződések nagy részét nem ismerheti, vásárlásaival mindössze azt szerette volna jelezni, hogy a megállapodások kedvezőek a Humetnek. Amint tudomására jutott, hogy vásárlása törvénytelen, azonnal - haszon nélkül - eladta a papírokat.

A rendőrségi nyomozás feltehetően a felügyelet bejelentése alapján indulhatott el: a PSZÁF-nak ugyanis törvényi kötelessége, hogy ha bűncselekményre utaló információk birtokába jut, jelezze azt az illetékes szervezetnek. (VG)