A német Frankfurter Allgemeine Zeitung által megkérdezett elemzők a német tőzsdei kilátások tekintetében bizakodók, Amerikában viszont sokkal kisebb árfolyam-emelkedésre számítanak. A DAX német részvényindex várakozásaik szerint a 2003-as 36 százalékos emelkedés után további 10 százalékkal, 4300 pont közelébe növekszik az év végére. Az amerikai Dow Jones 10 550 pont körül lesz, ami a tavalyi 25 után mindössze 2 százalékos gyarapodást jelentene.

A világszerte tapasztalható fellendülés jótékonyan hat a tőzsdékre. Ám az irányadó kamatok emelése, vagy Európa esetében az euró tartós erőssége visszafoghatja a részvények árfolyam-emelkedését. Ugyancsak kockázati tényezőt jelent a kőolaj és egyéb nyersanyagok árának alakulása.

A részvények főként az év első hat hónapjában drágulhatnak. Egyes elemzők szerint a második fél évben előreláthatóan már veszít dinamikájából az amerikai cégnyereségek gyarapodása, kifuthat a Washington által korábban hozott konjunktúraélénkítő intézkedések hatása, és az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed prognosztizált kamatemelése pénzpolitikai fordulatot hozhat. Ráadásul sokan már most túlértékeltnek tartják az amerikai részvényeket. Ezért nagyobb az esélye az európai és az ázsiai papírok emelkedésének.

A dollár várhatóan valamelyest tovább veszít értékéből az euróhoz képest. A jósolt euróárfolyam 2004 végére 1,26 dollár. Az uniós deviza erőssége befolyásolhatja az európai konjunkturális esélyeket is. Főként az exportra termelő cégek nyeresége morzsolódhat le. A részvényárfolyamok ennek ellenére - egyéb ígéretes befektetési lehetőségek híján - emelkedhetnek. Kamatnövekedés esetén a kötvénytulajdonosok veszteségekkel számolhatnak.

A FAZ 2002 végén is feltette körkérdését, az akkori jóslatok általában túlteljesültek.