A Richter Gedeon újabb lépést tett a lengyel Polfa gyógyszergyár százszázalékos pakettjének megszerzése felé. Élve elővásárlási jogával ugyanis megvásárolta a társaság 12 százalékos részvénycsomagját (58 800 Polfa-részvény), amelyet a lengyel kincstárügyi minisztérium még tavaly ajánlott fel - adta hírül a magyar gyógyszeripari társaság tegnapi közleményében. A részesedés névértéke 29,725 millió zloty, s ennyi volt a vételár is.

A Richter és a lengyel kincstárügyi minisztérium tavaly december 30-án írta alá a részvények adásvételi szerződését. Ennek eredményeként a magyar gyógyszergyár részesedése a GZF Polfában 63 százalékra emelkedett.

A hír nem érte váratlanul a befektetőket, hiszen a Richter Gedeon vezérigazgatója, Bogsch Erik még tavaly novemberben úgy nyilatkozott, hogy célkitűzésük a Polfa 100 százalékos tulajdonának megszerzése. A maradék 49 százalékos pakett megszerzése véleménye szerint 30 millió dollár körüli kiadással járhat. A Richter korábban 51 százalékos részesedéssel rendelkezett a társaságban, amelyet még 2002 őszén szerzett meg 125 millió zlotys tőkeemeléssel. A hazai cég egyúttal vállalta, hogy 2006-ig a lengyel állam kérésére átveszi a kezében lévő 120 millió zloty névértékű részvényt.

Ami a Richter lengyelországi terveit illeti, 3 százalékos részesedés elérésére törekszik a 2,5 milliárd dolláros éves forgalmat produkáló piacon. A GZF Polfával kapcsolatos középtávú tervek között szerepel a 70 millió zlotys beruházási program (ezt a kötelezettséget öt éven belül kell végrehajtani), a marketingtevékenység erősítése és új termékek bevezetése. (VG)