Egyre szűkül a kör a támogatott lakáshiteleknél: a rendelet újabb módosítása több százalékponttal megdrágította a kedvezményes kölcsönöket, és tovább olvadnak a használt lakást vásárolni szándékozók lehetőségei is. A hiteldíj - ami az éves kamatot és a kezelési költséget tartalmazza - az új építésű ingatlanoknál 5-ről 7-8 százalékra emelkedett, a használt lakásoknál pedig az eddig jellemző 6 százalék körüli értékről 9-10-re nőtt. A használt lakásoknál a hiteldíj emelkedésén túl a maximálisan igényelhető kölcsönösszeg drasztikus mérséklése is törést okoz: az ötmillió forintos plafon egy másfél szobás, átlagos budapesti lakásnál is legalább 50 százalékos önerőt feltételez: a saját megtakarítás hiányát az újabb ingatlan fedezetül ajánlása sem pótolhatja.

A hitelintézetek arra számítanak, hogy ebben az évben érezhető mértékben visszaesik a támogatott lakáskölcsönök iránti kereslet. A várakozás egyrészt azzal magyarázható, hogy azok, akik ki tudják használni az állami támogatást, már jórészt igényeltek kedvezményes kölcsönt. Ehhez persze hozzájárult a három, jól kimutatható roham is, ami a 2002-es választásokat, illetve az azóta végrehajtott két rendeletmódosítást előzte meg. A másik ok a hitelek drágulásában - és a törlesztőrészletek emelkedésében -, illetve a feltételek fokozatos szigorodásában keresendő.

A bankok a decemberi rendeletmódosításra reagálva már közzétették új kondícióikat. Az OTP Bank tájékoztatása szerint az új lakás vásárlására, építésére kiegészítő kamattámogatással 2003. december 22-étől igénybe vehető változó kamatozású lakáshitel kamata 6, kezelési költsége 2 százalék. Az új lakás építésére és vásárlására nyújtott, jelzáloglevél támogatású, változó kamatozású kölcsön kamata 6, kezelési költsége 2 százalék. A használt lakás vásárlására, bővítésére, illetve korszerűsítésére igényelhető, változó kamatozású jelzáloglevél támogatású lakáshitel kamata 8, kezelési költsége pedig 2 százalék. Az OTP-Garancia Biztosító életbiztosításával kombinált, illetve az OTP-lakás-takarékpénztári megtakarítás mellett új lakás építésére, vásárlására nyújtott alacsony törlesztésű, változó kamatozású lakáskölcsön hiteldíja 8, használt lakás vásárlására, bővítésére, illetve korszerűsítésére pedig 10 százalék. A legnagyobb hazai hitelintézet már közölte a korábban felvett, éves kamatperiódusú kölcsönökre vonatkozó új kondíciókat is: e szerint január 6-tól az új lakás építésére és vásárlására kiegészítő kamattámogatással nyújtott Forrás hitel 2,5 hiteldíja 6 százalék (a kamat 4, a kezelési költség 2 százalék), a Forrás hitel 2,75 termék hiteldíja szintén 6 százalék (itt a kamat 4,25, a kezelési költség 1,75 százalék). A használt lakás vásárlására, bővítésére, valamint korszerűsítésére igénybe vehető Forrás hitel 5,5 kamata 2004. január 6-ától 8, a kezelési költsége 2 százalék.

Az FHB-nál a használt lakás vásárlására, bővítésére és korszerűsítésére jelzáloglevél-kamattámogatással felvehető lakáskölcsönök kamata évente változó kamatozással 8,35 százalék, öt- és tízévente változó kamatozással pedig 7,49 százalék. Új lakás vásárlására és építésére a kamat az FHB-nál évente változó kamatozással 6,5, ötévente változóval 6, tízévente változóval pedig 6,06 százalék. A kiegészítő kamattámogatásos kölcsön - amelyet a családosok és a gyermeküket egyedül nevelők igényelhetnek új lakás vásárlására és építésére - kamata évente változó kamatozásnál 7,1, ötévente változó kamatozásnál pedig 6,46 százalék. Az FHB valamennyi lakáskölcsönénél évi 1,5 százalékos a kezelési költség, ami tartalmazza a kölcsönfelvevőkre kötendő hitelfedezeti életbiztosítás díját is.

A HVB Bank új lakáshoz egyéves kamatperiódus mellett 4,99, ötévesnél pedig 4,5 százalékos kamattal árulja támogatott lakáshitelét. A használt lakás vásárlásához, bővítéséhez, korszerűsítéséhez felvehető kölcsön kamata egyéves kamatperiódussal 6,75, ötévessel pedig 5,99 százalék. Ezeknél a hiteleknél évi 2,50 százalékos kezelési költséget számít fel a HVB.