Nem változtatott a monetáris kondíciókon a jegybank monetáris tanácsa tegnapi ülésén: az alapkamat továbbra is korábbi, 12,5 százalékos szintjén maradt. Csökkentésre a piaci szereplők sem számítottak, sokkal inkább a döntéshez mellékelt indoklásra voltak kíváncsiak. A forint délelőtt erősödni kezdett az euróval szemben, árfolyama egészen 264 forintig kúszott feljebb. Elemzők az év végéig 300-350 bázispontos kamatmérséklést látnak reálisnak.

A monetáris tanács a gazdasági és pénzügyi folyamatok áttekintése körében nem hagyhatta szó nélkül a minisztercseréhez vezető gazdasági nehézségeket, illetve azok jövőbeni lehetséges kezelését. Az inflációról szólva a jegybank megállapította: a tavalyi célok nem teljesültek maradéktalanul, a decemberi éves ráta a kitűzött 4,5 helyett 5,7 százalékos lett. A jövőben azonban a 2005 végére előirányzott 4 százalékos limit elérése lesz az MNB működését meghatározó legfőbb szempont. A tavalyi csúszást többek között a tervezettnél nagyobb költségvetési hiány, a háztartások fogyasztásának gyors növekedése és a bérinfláció idézte elő - írja az MNB.

A külső egyensúly tekintetében a világgazdasági konjunktúra javulásának hatására az MNB az export növekedésére számít. A monetáris tanács változatlanul támogatja az euró lehető leggyorsabb hazai bevezetését - áll a közleményben. A 2008-as céldátum azonban már nem szerepel kifejezetten az indoklásban, ami a csatlakozási időpont pénzügyminisztériumi felülvizsgálatával mutatott összhangjára utal.