Emelkedő olajár, gyengülő dollár - a nemzetközi részvénypiacok számára alighanem ez a két tényező jelenti a legnagyobb problémát. S bár az olaj piacán némi korrekció ütötte fel a fejét, s a dollár árfolyama is visszapattant múlt héten az euróval szembeni 1,30-os szintjéről, ez aligha jelenti, hogy vége a bizonytalanságnak. A dollár erősödése ugyanis tiszavirág-életűnek bizonyult, s egyes elemzők - köztük a Merrill Lynch szakemberei - jóval gyengébb, 1,37-os dolláros kurzust prognosztizálnak. Az ilyen környezetben azon részvényekbe érdemes fektetni, amelyek mentesek mind az olaj, mind a dollár mozgásától - emelik ki az elemzők; többségük jelenleg az európai bankrészvényekben lát fantáziát.

Ha az európai bankpapírokra vetünk egy pillantást, akkor az elmúlt három hónap az indexük (Stoxx 600 banks) 5,6 százalékos erősödését hozta, míg az idén másfél százalékot szedtek magukra - derül ki a Bloomberg összesítéséből. Ez negyedéves viszonylatban jobb az európai részvényeket felvonultató Stoxx 600 Index teljesítményénél, hiszen értéke csak 2,3 százalékot emelkedett, bár 2004-ben 3 százalékos pluszt mutat. A bankoknak jelenleg az egyik legvonzóbb a növekedési potenciáljuk - hangzik a Goldman Sachs elemzőinek véleménye, s ezzel párhuzamosan javítottak is a szektor minősítésén, a korábbi "neutrálisról" "túlsúlyozottra" módosították ajánlásukat. Ugyancsak optimistán látja az ágazat kilátásait a Credit Suisse First Boston, mondván, a hitelezés fellendülése és a relatív olcsó árazásuk jótékonyan hathat az árfolyamukra. Arról nem is beszélve, hogy az elemzők várakozásai szerint a Stoxx 600 mutatóban szereplő bankok egy részvényre jutó eredménye az idén 30 százalékkal nőne, miközben az indexkosár tagjai átlagosan 27 százalékos profitjavulást produkálnának.

A bankrészvények mellett szól, hogy fokozatosan növelik az osztalékkifizetéseiket, s vissza-visszavásárolják saját részvényeiket, miközben a rossz hitelállomány kockázatától egyáltalán nem kell tartaniuk a befektetőknek. A spanyol Santander például október végén a teljes alaptőke 4 százalékának visszavételét jelentette be, miközben részvények árfolyama több mint 8 százalékot erősödött az elmúlt három hónapban. A brit Lloyds 6 százalékot meghaladó emelkedést produkált ezen időszak alatt, míg a HSBC közel 10 százalékosat. A milánói Banca Intesa részvényei 24 százalékot drágultak az elmúlt fél évben, míg a koppenhágai Danske Bank 22, a Barclays 11 százalékot.

Az európai bankok előtérbe kerülése mellett szól az is, hogy az elmúlt időszakban többen felismerték saját "korlátaikat". Az egyik leglátványosabb példa talán a német Commerzbank november eleji bejelentése, miszerint több mint harmadával csökkenti alkalmazottai számát, s a jövőben kizárólag a hazai vállalati ügyfélkörre koncentrál. A gondot csak az jelenti, hogy meglehetősen hosszú időnek kellett eltelnie, mire ez a döntés megszületett a bankon belül - jegyzik meg az elemzők. Létszámcsökkentésre készül a Deutsche Bank is, miközben befektetési banki üzletágát - az új piaci körülmények függvényében - újragondolja. Mindeközben néhány kisebb európai hitelintézet otthagyja az amerikai színteret, s mint a szakemberek rávilágítnak: a piaci konszolidáció java még hátravan, ami egyes bankok számára fájdalmas átszervezéssel, üzletágak leépítésével járhat.