Meglepte a piaci szereplőket az Egis 2003/2004. üzleti évének utolsó három hónapjával: a 17,6 milliárd forintos árbevétele 12 százalékkal haladja meg az előző év hasonló időszakának adatát, s egyúttal kiugró üzemi és adózott eredményről számolhatott be.

Az árbevételi oldalról a kelet-európai kivitel 44 százalékos növekedése emelhető ki, amely elsősorban a lengyelországi eladások közel 60 százalékos megugrásának köszönhető. Ebben szerepet játszott a jó termékskála és az értékesítés korábbi átalakítása - emelte ki Marosffy László vezérigazgató-helyettes tegnapi tájékoztatóján. Az Oroszországba irányuló export 8 százalékos csökkenést mutatott a magas bázisnak köszönhetően, ám mint Marosffy hangsúlyozta: a következő negyedévtől az orosz piacon ismételten 25 százalékos növekedésre számítanak. Az előző negyedév viszonylag alacsony árbevételét követően július-szeptember között bővült a gyógyszerkészítmények nyugati országokba irányuló kivitele, s mint elhangzott: 10 százalékos éves növekedési ütemmel számolnak a jövőben is.

Ami a hazai eladásokat illeti, az Egis erősítette pozícióját, 6,8 százalékra növelve piaci részesedését, míg a belföldi forgalma 24 százalékkal, 7,1 milliárdra gyarapodott. Jövő szeptember végéig további 2-3 generikus termékcsaládot kíván piacra dobni. Mint a vezérigazgató-helyettes rámutatott: felvásárlás érzékelhető belföldön, ám kérdés, hogy ez október-december között is jellemző lesz-e.

Egyenletesen javultak az Egis fedezeti szintjei: a bruttó fedezet ugyan még nem éri el a korábbi 60-65 százalékos szintet, de az elmúlt évek 56 százalékos értéke után már 58 százalék fölé nőtt.

A lezárt határidős ügyletek 779 millió forint eredményt jelentettek az üzleti évben. Jelenleg februárig vannak nyitott határidős üzletei az Egisnek: január-februárra kizárólag dollár/euró pozíciói. (FB)