Pénz- és tőkepiac

Mi lesz a mentőövvel? A kutyának sem kell az amerikai állampapír

A 700 milliárd dolláros banki segélycsomagot állampapírok kibocsátásából finanszírozná az USA, a külföldi befektetők viszont drágállják a dollárkötvényt.

A szakemberek számítása szerint Henry Paulson amerikai pénzügyminiszter hétvégén bejelentett 700 milliárd dolláros banki segélycsomagja a 70 százalékára emelheti az amerikai államadósságot, amire 1954 óta nem volt példa, amikor az USA a második világháborús kötelezettségeit fizette vissza. Az UBS AG szerint a gigantikus mentőöv a költségvetési deficitet jöveőre  ezer milliárd dollárra tornázhatja föl.

Jelenleg az amerikai államadósság 56 százaléka, mintegy 4,8 ezer milliárd dollár külföldi befektetők kezében van, akik nem repesnek a boldogságtól, hogy a pénzügyminisztérium intézkedéseinek köszönhetően elértékelődhet az amerikai állampapír. Kwag Dae Hwan, a dél-koreai nemzeti nyugdíjbiztosító nemzetközi befektetési igazgatója közölte, a befektetők már nem tartják "biztonságos révnek" az amerikai állampapírt, a megugró államadósság mindenkit elbizonytalanít. Theodora Zemek, az Axa londoni vezetője pedig "hihetetlenül drágának" nevezte az USA államkötvényeit, szerinte a papírok relatíve magas értéküket mindössze a pániknak köszönhetik.

USA Paulson állampapír
Kapcsolódó cikkek