Pénz- és tőkepiac

Sérülékeny a forint, meg a globális rosszkedv is hat

A magyar fizetőeszköz leszakadóban van a régiós devizapiaci trendről. Suppan Gergely a Takarékbank elemzője lapunknak azt mondta, hogy a kurzus további mozgása is kiszámíthatatlan a következő napokban. Az most leginkább a nemzetközi pénzpiaci hangulattól függ.

Az elemző szerint a forint sérülékenyebb a zlotyinál és a cseh koronánál is, ezért a jelenlegi globális rosszkedv is nagyobb hatást gyakorol a magyar pénzre. Suppan Gergely szerint a forint ugyanakkor a fél évvel ezelőtti hektikus mozgásához képest most már időnként követi a régiós trendet, de attól gyakran leszakad. Jól látszik ez a lengyel zlotyi árfolyamán, amelynek erősebb az ellenállása a múlt heti lengyel kormánydöntésnek köszönhetően (amikor is megnevezték az euró bevezetés 2011-es céldátumát). A zlotyi-euró kurzus 3,38 körül mozog, ami kihat a cseh korona mozgására is, annak euróval szembeni árfolyama 24,115.

Suppan Gergely szerint a forint most félúton halad a hektikus és gyenge fundamentumú eszközök (például a dél-afrikai rand) és a stabilabb közép-európai feltörekvő pénzek között. A magyar gazdaság fundamentumai ugyanakkor kevésbé kedveltek a nemzetközi befektetők körében, ez meglátszik az állampapír piaci hozamokon, amelyek jóval magasabbak a lengyel és cseh kincstárjegyek után fizetettnél – hívja fel a figyelmet az elemző.

forint állampapír hozam Takarékbank kurzus zlotyi lengyel nemzetközi befektetők korona fizetőeszköz devizapiac kincstárjegy cseh Suppan Gergely árfolyam elemző
Kapcsolódó cikkek