Pénz- és tőkepiac

Varsó bejelentkezett Prágáért - Kié lesz a cseh értéktőzsde?

A varsói börze megtette ajánlatát a nyár vége óta eladósorban lévő prágai értéktőzsdére (PSE). A vételi ajánlat - amelyet Ludowik Sobolewski elnök levélben juttatott el a prágai tőzsdekamarának - mintegy 200 millió euró.

 Korábban a Bécsi Börze és az amerikai Nasdaq-OMX tőzsdeoperátor volt versenyben a prágai parkettért, amelyért ajánlatott tett még a Deutsche Börse és a londoni is – értesült a cseh E15 gazdasági napilap. Az E15 új tudja, hogy a lengyelek ajánlata jelenti a legmagasabb összeget, amelyet az eddigi érdeklődők a prágai tőzsdéért felajánlottak.

Korábban a prágai döntéshozók kizárták Varsót a versenyből, ugyanis a WSE részvényeinek 99 százaléka van még állami kézben. De mint arról Sobolewski beszámolt, hónapokon belül legalább 60 százalékát a WSE részvényeknek piacra dobják. A cseh parkett értékét, mintegy 200-400 millió euróra becsülik szakértők. A főbb tulajdonosok – Patria Finance, Ceská Sporitelna bank, Tiger Holdings - megállapodása értelmében, a részvények mintegy 90 százaléka kerülne eladásra.

Ceská Sporitelná PSE varsói tőzsde Patria Finance cseh gazgasádi napilap Tiger Holdings prágai értéktőzsde E15 WSE Bécsi Börze Nasdaq-OMX
Kapcsolódó cikkek