Pénz- és tőkepiac

A feltörekvő piacokat sújtja a dollár

A feltörekvő piaci részvényindexek öt napja tartó zuhanásban vannak. A globális recesszió és az IMF hitelek szüksége miatta tőzsdemutatók mindenhol esnek: Indiában, Kínában, a Fülöp-szigeteken 6 százalékos mínuszban mozognak az indexek, Kelet-Közép Európában 8-10 százalékos csökkenéstől szenvednek a részvénypiacok.

 Az MSCI feltörekvőpiacokat követő indexe 4,4 százalékot esett 453,24 pontra, amely 3 éve a legalacsonyabb érték. A kínai CSI 300 7,1 százalékkal csökkent ma, az indiai Sensex Index pedig 6 százalékot veszített árfolyamából. A Fülöp-szigeteken a kereskedést - a nyitást követően 15 perccel - fel kellett függeszteni, mivel 12 százalékot is meghaladta a mutató esése. Dél-Koreában a jegybank 75 bázisponttal 4,25 százalékra vágta az alapkamatot rendkívüli ülésén (ilyen lépésre eddig egyszer volt példa, a 98-as válság idején), hogy megakadályozza a recessziót az ásziai országban. A koreai won árfolyama a dollárral szemben 1446-os értékéről 1436-ig erősödött a döntést követően, azóta ismét gyengült. 

A feltörekvő piacokat a globális kockázatkerülés sújtja. A befektetők a pénzüket ismét dolláreszközökbe mentik, ennek hatására az amerikai deviza is több, mint egy éves rekordra erősödött az euróval szemben 1,233-as szintig. Az orosz rubel 18 hónapos mélypontra gyengült a dollárral szemben, 0,6 százalékot veszített értékéből és 27,374-en mozgott az árfolyam. Az euróval szemben viszont közel egy százalékot erősödött az orosz deviza 34,03-on mozgott délelőtt a kurzus. Az indonéz rúpia árfolyama 4,4 százalékkal csökkent a dollárral szemben.

Sensex Index CSI 300 orosz rubel indonéz rúpia MSCI India Fülöp-szigetek feltörekvő piacok
Kapcsolódó cikkek