Pénz- és tőkepiac

Bizakodók vagyunk a kamatemelés után - Elemzők a mai napról

„Az MNB a mai napon rendkívüli, 300 bázispontos kamatemelést hajtott végre, amelynek eredményeként 11,5 százalékra emelte az irányadó rátát.

A jegybank drasztikus lépését az indokolta, hogy a forint tartósan a 280-as szint fölött nyitott az euróval szemben ma reggel. Bár korai lenne megmondani, hogy teljesen elégséges-e a jegybank lépése, mindenképpen figyelemreméltó, hogy az euró és a forint alapkamata között immár 7,75 százalékos különbség mutatkozik, ami elgondolkodtathatja a befektetőket, mivel jelentősen megdrágult a forint elleni sekuláció a jegybanki lépés nyomán.” – mutatott rá elemzésében Vizkelety Péter, a Generali Alapkezelő makrogazdasági elemzője.

Vizkelety Péter hozzátette: „A bejelentést követően a forint euróval szembeni árfolyama visszaerősödött a 275-ös szint alá, később azonban ismét a 280-as szint közelébe gyengült, így rövid távon nem volt következménye a kamatemelésnek. Úgy gondolom azonban, hogy a kamatemelés a hosszú hétvége után éreztetheti majd a hatását, az ünnepi hétvége kockázatai ugyanis szintén nem segítik a hazai fizetőeszköz árfolyamának erősödését.”

Mindenképpen a piaci hangulat megnyugvását eredményezheti, hogy a kormány az ország stabilitását szem előtt tartva, komoly elkötelezettséget mutat kiadások visszaszorítása iránt. Az SZDSZ támogatásával a politikai többség is megteremtődhet ahhoz, hogy az Országgyűlés a költségvetést elfogadja, ami szintén a stabilitás irányába mutat. A konszolidáció – amiben egyébként bízunk – mindenképpen egy lassabb folyamat lesz, el kell telnie néhány hónapnak, hogy fokozatos, 25-50 bázispontos kamatvágásokról lehessen majd beszélgetni.

hazai fizetőeszköz forint SZDSZ Vizkelety Péter kamatemelés MNB bázispont Generali Alapkezelő
Kapcsolódó cikkek