Pénz- és tőkepiac

Jelentős rubelerősödés – Állami tiltás a deviza-cserén

Az orosz jegybank tiltását követően - amely szerint deviza-csere ügyleteket csak limitált értékig hajthatnak végre a rubel eszközeiktől szabaduló befektetők – megállította a rubel hetek óta tartó gyengülését.

Ennek hatására az orosz fizetőeszköz majdnem 10 éve nem látott mértékben erősödött a dollárral szemben: 1,8 százalékot 25,88-as értékig. Ilyen mértékű felkapaszkodást utoljára az orosz válságot követően 1999 május 17-én produkált a deviza.

Az euróval közösen súlyozott valutakosárral szemben 0,9 százalékot erősödött ma a rubel. Az orosz fizetőeszköz augusztus óta 11 százalékot veszített az értékéből a dollárral szemben és 3,6 százalékot a közös kosárral szemben, amelyet 55 százalékban dollár alapon súlyoznak, 45 százalékban pedig euró alapon. (Korábban az orosz pénzügyminiszter Alekszej Kudrin az euró felülsúlyozását helyezte kilátásba). A mai csere-limit 50 milliárd rubel (1,9 milliárd dollár). Elemzők szerint azoknak az országoknak, amelyek jelentős dollár tartalékkal rendelkeznek, nincs is más lehetőségük, minthogy eladják a dollárjaikat. A nagybefektetők ugyanis erre kötnek jelentős fogadásokat. Oroszország rendelkezik a világon a harmadik legnagyobb dollár tartalékkal (Kína és Japán után).

A Bank Rossii hónapok óta próbálja megakadályozni, a tőkekiáramlást az országból. A befektetők szerint az orosz gazdaságot súlyosan érinti a kőolaj árának esése, valamint a grúz háború is növeli az Oroszország körüli bizonytalansági faktort. Idén augusztus óta 63 milliárd dollárt vontak ki rubel alapú eszközökből a befektetők. A Goldman Sachs és a Citigroup elemzői szerint a rubel 5 százalék körüli veszteséget szenvedhet még el a következő egy hétben.

limit Goldman Sachs grúz háború dollár Oroszország orosz deviza rubel euró súlyozott kosár deviza csere orosz válság Bank Rossii
Kapcsolódó cikkek