Pénz- és tőkepiac

Nincs korrekció az állampapírpiacon

Fundamentálisan nagyon vonzóvá vált az állampapírpiac a pénteki összedőlést követően. A hozamok 10 százalék fölött ragadnak be, és hosszabb távon sem látszik még, hogy mikor kezdhet jelentősebb korrekcióba a kötvénypiac.

Tardos Gergely az OTP Bank vezető elemzője lapunknak elmondta, hogy óriási volatilitás van a hozamgörbében, az akár 150-300 pontot is ugrálhat egy napon belül, amire jó példa volt a pénteki elszakadás (200 pontos emelkedés).

A magyar állampapírokat a kockázatosabb kötvények közé sorolják a befektetők, ezért törékeny az árfolyammozgásuk, de Tardos szerint a fundamentumok ezt nem indokolják. Főleg miután a kormány gyorsítani igyekszik az államháztartás konszolidációját, amelyhez a Nemzetközi Valutaalap is segítséget ígért. Pénteken gyakorlatilag eltűntek a vevők a piacon, akkor a referenciamezők közötti hozamkülönbség is kiegyenlítődött.

Tardos Gergely szerint rendkívül jó áron lehet most beszállni a kötvénypiacba. A kormány is támogatni próbálja a vevők visszacsalogatását, egyelőre nem túl sok sikerrel. A nyugdíjalapok péntek óta korlátlan kötvénybefektetéseket hajthatnak végre, de ennek még nincs hatása a hozamgörbére, ugyanis a kitettségüket a jelenlegi rendkívül nyomott árak mellett nem fogják csökkenteni - Tardos szerint. Így ma a másodlagos piacon, a 10 éves lejáratú papírok esetében csupán 50 bázisponttal csökkent, viszont a 3 hónapos értékpapírok esetében: 11 százalékról 9 százalékra ereszkedett a hozamszint ma délelőtt.

hozamszint kötvénypiac hozamgörbe kockázatos befektetés vevők állampapírpiac Tardos gergely másodlagos piac állampapíri
Kapcsolódó cikkek