Pénz- és tőkepiac

Szárnyalnak a piacok, a gyenge dollár miatt drágulnak a nyersanyagok

A nemzetközi kamatcsökkentés miatt gyengül a dollár, és drágulnak a nyersanyagok. A piacokon világszerte optimista hangulat uralkodik.

A tegnapi amerikai fél százalékpontos kamat vágás miatt a dollár árfolyama 1,32-es értékig gyengült vissza az euróval szemben ma reggel, amely az utóbbi egy hét leggyengébb értéke, ma délelőtt 1,30-1,31-es sávban ingadozott a kurzus.

Tegnap a kínai jegybank is csökkentette az irányadó rátát, ez pedig globális jókedvet hozott a mai piaci kereskedésben. A recessziós félelem enyhülése nyomán 4,6 százalékkal drágult a kőolaj. Az amerikai könnyűolaj hordójának ára 70 dollár fölé emelkedett vissza (egy hete volt utoljára ezen a szinten az energiahordozó jegyzése). De delet követően ismét a 68 -70 dolláros ár között mozog egy hordó jegyzése. Az északi tengeri brent 4,4 százalékot drágult ma: 68,35 dollárba került egy hordó a londoni ICE tőzsdén. Elemzők szerint éreztetheti hatását az OPEC kitermelés csökkentése, ezért még drágulhat a fekete arany a következő napokban. Mint ismeretes a világkitermelés 40 százalékát biztosító szervezet napi másfél millió hordóval csökkentette a nyersolaj felszínre hozatalát. Tegnap publikálta az amerikai energiaügynökség a múlt heti tartalékokról szóló adatot, a vártnál jóval kisebb mértékben nőtt a stratégiai készlet, ami a recessziós félelem enyhülésének lehet a jele, szintén segítve a kőolaj árkapaszkodását. A gazdasági bővülésére utalhat, hogy a réz 4 százalékot drágult éjjel a sanghaji kereskedésben.

A mai piaci jókedvet bizonyára segíti az a hír is, hogy Németországban 16 év óta először csökkent a munkanélküliek száma 3 millió fő alá. (2005-ben érte el a világháborút követő rekordot az állástalanok száma: 5,3 millió fővel). A kiigazított hivatalos munkanélküliségi ráta Európa legnagyobb gazdaságában így 7,5 százalék. Fontos makro adatra vár a piac: délután derült ki, hogy valóban csökkent-e az amerikai össztermék a harmadik negyedévben. Az elemzők 0,5 százalékos csökkenésre számítanak. Az MSCI világ index 2,6 százalékkal emelkedett 947,86 pontra. Az európai tőzsdemutatók mindegyike a pozitív tartományban van délelőtt és kora délután: a DJ Euro 50 mutató plusz 2,44 százalékon, a londoni FTSE-100 plusz 1,87, a párizsi CAC-40 plusz 1,49, a frankfurti DAX plusz 4,53 százalékon áll. Az európai Dow Jones 600 2,2 százalékot volt képes emelkedni, annak ellenére, hogy a mutató által követett európai vállalatok várhatóan az idén 5,2 százalékos átlagos profit csökkenéssel zárják az évet.

Ázsiában is derűs volt a piaci hangulat, miután a kínai kamatcsökkentést követte a hongkongi és a tajvani jegybank is. Az MSCI Ázsia és a Csendes óceán térségét követő indexe 9 százalékkal emelkedett. A Hang Seng index Hongkongban 10 százalékos bővülést produkált, míg a tajvani Taiex Index 6,3 százalékkal nőtt.

A feltörekvő piacokon rendkívüli a jókedv: az orosz Micex Index 12 százalékot emelkedett, a török ISE-100 7,9 százalékkal nőtt. Régiónkban a Bux 5 százalék fölötti pluszban van, a varsói WIG-20 2,9 százalékkal nőtt, a prágai PX szárnyalása meghaladja a 10 százalékot, Bécs plusz 8,57 százalékon áll.

Tajvan ATX munkanélküliség Dow Jones kőolaj GDP Európa CAC-40 Ázsia WIG-20 réz Micex makro adat dollár Taiex FTS-100 DAX MSCI tartalék készlet BUX amerikai könnyűolaj euró Hang Seng PX hordó kamat Brent
Kapcsolódó cikkek