Pénz- és tőkepiac

Globális kamatcsökkentés, és a héten várható devizapiaci trend

A dollár és a japán jen októberben rekord mértékben erősödött az euróval szemben. A most következő héten várható kamatcsökkentések további lendületet adhatnak az árfolyamoknak – vélik az elemzők.

 Az amerikai fizetőeszköz a jennel szemben is az elmúlt évtized legjelentősebb havi gyengülését mutatta, amit a Fed két kamatvágása idézett elő: a hónap elején a világ jegybankjai együttesen fél százalékot, míg szerdán a Fed újabb 50 bázispontot vágott a kamatból. Pénteken a Bank of Japan (BoJ) is fél százalékponttal 0,3 százalékra csökkentette az irányadórátát, elemzők szerint azért, hogy megakadályozza a jen további erősödését.

A dollár árfolyama 10,7 százalékot kapaszkodott októberben az euróval szemben: 1,41-es szeptember végi értékről péntekre 1,27-ig került a kurzus. A jen ez idő alatt 19 százalékot erősödött az euró ellenében: 149,56-ról 125,3-ra. A japán deviza dollár váltása 7,7 százalékkal ér kevesebbet: 106,11-ről 98,46-ra süllyedt az árfolyam. A következő héten folytatódhat a kamatcsökkentési hullám – vélik a piacon. Most csütörtökön dönt az Európai Központi Bank és a Bank of England is az alaprátáról. Elemzők arra számítanak, hogy az amerikai, japán és kínai (valamint az őket követő norvég, tajvani, hongkongi és közel-keleti) csökkentések miatt egyre nő az esélye, hogy 50 bázispontot vágjon a rátából a két jegybank. Az euró-térségben jelenleg 3,75 százalék, míg az Egyesült Királyságban 4,5 százalékos az alapkamat. A Bloomberg Hírügynökségen publikált felmérés szerint jövő év tavaszára 2,5 százalékra ereszkedik az irányadóráta Londonban és Frankfurtban is.

világ jegybankjai Norvég Bank of England deviza kurzus Európai Központi Bank hongkongi tajvani dollár japán jen fizetőeszköz Fed közel-keleti euró Bank of Japan árfolyam
Kapcsolódó cikkek