A rovat támogatója: Budapesti Értéktőzsde Zrt.
Pénz- és tőkepiac

Globális kamatcsökkentés, és a héten várható devizapiaci trend

A dollár és a japán jen októberben rekord mértékben erősödött az euróval szemben. A most következő héten várható kamatcsökkentések további lendületet adhatnak az árfolyamoknak – vélik az elemzők.

 Az amerikai fizetőeszköz a jennel szemben is az elmúlt évtized legjelentősebb havi gyengülését mutatta, amit a Fed két kamatvágása idézett elő: a hónap elején a világ jegybankjai együttesen fél százalékot, míg szerdán a Fed újabb 50 bázispontot vágott a kamatból. Pénteken a Bank of Japan (BoJ) is fél százalékponttal 0,3 százalékra csökkentette az irányadórátát, elemzők szerint azért, hogy megakadályozza a jen további erősödését.

A dollár árfolyama 10,7 százalékot kapaszkodott októberben az euróval szemben: 1,41-es szeptember végi értékről péntekre 1,27-ig került a kurzus. A jen ez idő alatt 19 százalékot erősödött az euró ellenében: 149,56-ról 125,3-ra. A japán deviza dollár váltása 7,7 százalékkal ér kevesebbet: 106,11-ről 98,46-ra süllyedt az árfolyam. A következő héten folytatódhat a kamatcsökkentési hullám – vélik a piacon. Most csütörtökön dönt az Európai Központi Bank és a Bank of England is az alaprátáról. Elemzők arra számítanak, hogy az amerikai, japán és kínai (valamint az őket követő norvég, tajvani, hongkongi és közel-keleti) csökkentések miatt egyre nő az esélye, hogy 50 bázispontot vágjon a rátából a két jegybank. Az euró-térségben jelenleg 3,75 százalék, míg az Egyesült Királyságban 4,5 százalékos az alapkamat. A Bloomberg Hírügynökségen publikált felmérés szerint jövő év tavaszára 2,5 százalékra ereszkedik az irányadóráta Londonban és Frankfurtban is.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek