Pénz- és tőkepiac

A totális megtérülés a titok - 2008 nyertes befektetői

Az év vége felé közeledve, úgy tűnik, 2008-ban Magyarországon a legjobban azok a befektetők járhattak, akik megfelelően kezelt abszolút hozamú (vagy total return) alapot választottak.

Ez derül ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) az adataiból. Az ilyen alapok a piaci helyzettől függően vagyonuk kisebb-nagyobb szeletét, de akár az egészét is szabadon fektethetik be részvényekbe, pénzpiaci eszközökbe, esetleg devizába vagy árupiaci termékekbe, gyakran még tőkeáttételes pozíciókat is vállalhatnak.

Céljuk mindössze az, hogy az aktív portfóliókezelés során az állampapírokat vagy más biztonságos befektetéseket több százalékponttal meghaladó hozamot érjenek el. A stratégia az idén eddig az Aegon Citadella Alfánál volt a legeredményesebb, amely az év különféle piaci nehézségei ellenére december közepén egyéves időtávon már több mint 20 százalékos hozammal büszkélkedhetett.

Ezzel a teljesítménnyel a Citadella nemcsak az abszolút hozamú konstrukciók körében, de a Bamosz-tagok összes értékpapíralapja között is a legmagasabb hozamúnak számít, és háromszorosan múlja felül a pénzpiaci alapok átlagos nyereségét.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Citadella Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége BAMOSZ totális megtérülés total return abszolut hozam
Kapcsolódó cikkek