Pénz- és tőkepiac

Hétfőn kamatot vág az MNB, de merre tovább? Elemzői vélemények

Hétfőn kamatot vág a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa – vélik az elemzők, de a pálya meredekségéről eltérnek a vélemények.

A Bloomberg hírügynökség által megkérdezett 19 közgazdász mindegyike legalább félszázalékos csökkentést vár, de vannak, akik 100 bázispontos vágást is elképzelhetőnek tartanak.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője hétfőn 50 bázispontos csökkentést vár, annak ellenére, hogy a jövő évi inflációs kilátások segíthetnének egy bátrabb lépést is. Ugyanakkor kapkodnia sem szabad az MNB-nek, egy erőteljes lépéssorozat hamarabb kifulladna, mint ha óvatosan nyúl a kamathoz a jegybank.

Az elemző a jövő év végére 7 százalékos alaprátára számít, de ez nagyban függ a forintárfolyam mozgásától. Suppan Gergely szerint ugyanis még nem állítható, hogy stabilizálódott a pénzügyi helyzet Magyarországon, a forintpozíciókat év vége előtt már lezárták a befektetők, emiatt nincs most nagy kilengés a görbében, de januártól, az új nyitással bármilyen irányba kilőhet még a hazai deviza.

Suppan szerint az sem elképzelhetetlen, hogy a tengerentúli befektetők felfigyelnek az amerikai és a magyar állampapírhozamok közötti 8-9 százalékos különbségre, amely esetlegesen forintkeresletet generálhat.

Tardos Gergely, az OTP Bank elemzője szerint viszont az állampapírpiacon mesterséges az árazás, pusztán technikai tényezőnek köszönhető a hozamesés, ezért azt nem érdemes most figyelembe venni. A hozamgörbét nem a valós piaci értékelés, sokkal inkább az határozza meg, hogy az ÁKK nem bocsát már ki állampapírokat.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

OTP Takarékbank Magyar Nemzeti Bank Tardos gergely MNB Suppan Gergely
Kapcsolódó cikkek