Pénz- és tőkepiac

Még a nyertesek is veszíthetnek - Visszafizethetik a profitot a Madoff-ügy résztvevői

A csalással vádolt Madoff vallomása szerint 50 milliárd dollárt veszítettek a csőbe húzott befektetők. Csakhogy a Ponzi-módszerben nem veszít mindenki – egyes befektetők jól járhattak, most viszont talán nekik is vissza kell fizetniük a profitot.

"A Ponzi-módszer esetén nem mindenki veszít. Azok, akik időben kiszállnak a játékból, akár jól is járhatnak" – nyilatkozta a New York Times-nak a Bostoni Egyetem jogász professzora. A Madoff által használt Ponzi-módszer lényege, hogy a korán beszervezett befektetőket a későbbi belépők forrásaiból fizetik ki. Ezért ha valaki korán lép be és megfelelő időben lép ki a piramisjátékból, nyerhet is. Ha a korai belépők nem nyernek az üzleten, nem lépnek be és így a teljes piramis nem épülhet ki.

Madoff az FBI-nak azt vallotta, hogy az ügyletei 50 milliárd dolláros veszteséget okoztak. Az eddig jelentkező intézmények és magánszemélyek együttes vesztesége 20 milliárd, de nem tudni, hogy ezek valódi veszteségek-e vagy pedig csak a Madoff által prezentált, valós alapot nélkülöző profithoz képest.

A jogászok szerint viszont nem csak ők veszíthetnek, ugyanis a korábbi gyakorlat szerint visszafizetésre kötelezhetik azokat is, akik a csalás korai szakaszában profittal léptek ki. ezt illusztrálja a Bayou-ügy is. A Bayou Group nevű hedge fund 2005-ben omlott össze, 400 millió dolláros veszteséget okozva a befektetőknek. A bíróság döntése szerint minden érintettnek vissza kellett fizetnie az összes nyereséget és talán az eredeti egy részét is. A visszafizetéseket egyenlően osztják szét a vesztesek között, aki így is csak az eredeti befektetéseik 20-40 százalékát kapják vissza.

A Securities and Exchange Commission (SEC) volt jogásza szerint  az eljárás lényege, hogy mindenki csalásban vett részt, tehát senki nem profitálhat és mindenkit egyformán kell kezelni. Ugyanakkor egy a lap által megkérdezett másik jogi szakértő szerint nem valószínű, hogy a Madoff-ügy győzteseivel sikerül visszafizettetni a profitot, ugyanis – mint mondja – a résztvevők nem tudták, hogy csalásról van szó. Azonkívül nem lenne fair egy öt évvel ezelőtt megszerzett tíz százalékos profitot most visszakérni.

Ponzi Securities and Exchange Commission madoff sec
Kapcsolódó cikkek